1. Avaleht
  2. Teenus
  3. TELLI INSPIRATSIOONIKOOLITUS I Vaimne tervis töökohal: motiveeritud töötaja on ettevõtte kõige tähtsam vara
TELLI INSPIRATSIOONIKOOLITUS I Vaimne tervis töökohal: motiveeritud töötaja on ettevõtte kõige tähtsam vara

TELLI INSPIRATSIOONIKOOLITUS I Vaimne tervis töökohal: motiveeritud töötaja on ettevõtte kõige tähtsam vara

Suur osa inimestest pöörab eelkõige tähelepanu oma füüsilise tervisele ning kipub sealjuures unustama, et vaimne tervis on sama oluline. Tänapäeval võib aga öelda, et terve ja motiveeritud töötaja on ettevõtte kõige tähtsam vara.

Terve ja motiveeritud töötaja on ettevõtte kõige tähtsam vara.

Foto: Shutterstock.com

Vaimse tervise probleemid on Eesti rahvastikus laialt levinud. Tervise Arengu Instituudi ja Tartu Ülikooli aastatel 2020-2022 tehtud rahvastiku vaimse tervise uuringust selgus, et igal viiendal (20%) Eesti inimesel on ärevushäire risk ning enam kui veerandil (28%) depressiooni risk, vahendab Tai.ee. „Peamiste takistustena abi otsimisel nimetati tervishoiusüsteemist tulenevad piiranguid, nende hulgas näiteks liiga pikkasid järjekordi, plaanilise ravi piirangud, teenuste hinda, aga niisamuti vähest usku, et teenustest oleks kasu, ning teadmatust, kuhu pöörduda,” kommenteeris uuringu autor, Tervise Arengu Instituudi vanemteadur Kenn Konstabel.

Inimese vaimne tervis on suuresti seotud keskkonnaga, kus elame. Kuna veedame suure osa oma päevast tööd tehes, määrab see suures plaanis ära, kuidas iseennast ja ümbritsevat maailma tajume. Seetõttu on oluline, et tööandja aitaks võimalusel kaasa töötaja heaolule ning panustaks tema nõustamisele ja aitamisele. Töötamine kehvas keskkonnas võib mõjuda inimesele rusuvalt ning tekitada stressi ja ärevust. Samuti mõjutab kehv vaimne tervis töö tulemuslikkust.

Kuna veedame suure osa oma päevast tööd tehes, määrab see suures plaanis ära, kuidas iseennast ja ümbritsevat maailma tajume.

Foto: Shutterstock.com

Motivatsioon tööd teha on teadlikult juhitav aspekt iga ettevõtte elus

Koolitaja, coach ja enesearenguterapeut Ingrid Joya Tsirel viib ettevõtetes läbi inspiratsioonikoolitusi, mis aitavad muuta oma elu- ja töökorraldust vastavalt oma soovidele. „Omavaheline meeldiv koostöö, motivatsioon tööd teha, sisemine põlemine ühise eesmärgi nimel panustamiseks ja ühiselt väärtuste loomiseks on omandatavad, muudetavad ja teadlikult juhitavad aspektid iga ettevõtte elus. Oma koolitustel, töötubades ja sündmustel jagan ma aastatepikkuste kogemuste tulemusena selgeks, konkreetseks ja samas mänguliselt huvitavaks põimitud teadmisi koos harjutuste ja praktikatega. See ainulaadne ja minule omane kombinatsioon aitab ettevõtete meeskondadel läbi üksikisiku tasandi luua oma sisemisse struktuuri head sisekliimat ja töötulemusi positiivselt mõjutavaid muutusi,“ sõnab Joya.

Omavaheline meeldiv koostöö, motivatsioon tööd teha, sisemine põlemine ühise eesmärgi nimel panustamiseks ja ühiselt väärtuste loomiseks on omandatavad, muudetavad ja teadlikult juhitavad aspektid iga ettevõtte elus.

Ingrid Joya Tsirel. Foto: Krõõt Tarkmeel

Näiteks 4 tunnise inspiratsioonipäeva jooksul saad sa teada ja kogeda:

  • Millised alateadlikud uskumused ja mustrid suunavad sinu otsustamise, probleemide lahendamise ja muutuste loomise viise.
  • Kust tulevad hirmud muutuste või ebamugavate olukordade ilmnedes? Mida ja miks sa kardad ning kuidas hirmud oma ressursiks pöörata.
  • Julgus on õpitav! Elujulgus ja probleemidega silmitsi seismise oskus on läbi teadlikult julgemise õpitav ja seeläbi reaalselt igapäevast töö- ja eraelu muutev protsess.
  • Kes on sinu enda sisemine tark, kuidas temaga ühendust saada ja oma sisemise tarkuse abil erinevaid väljakutseid lahendada?
  • Jagan mõningaid hästi töötavaid nippe ja praktikaid, mis aitavad meelele rohkem selgust luua, kergemini valikuid teha ja keerulistes olukordades õiget suunda valida.
  • Proovime praktikas järele kuidas väljakutseid pakkuvaid situatsioone ja küsimusi lahendada kergelt ja loominguliselt läbi NLP, coachingu ja erinevate teraapias kasutatavate harjutuste.
  • Meeskonnatöö sujumine ja omavahelised suhted saavad alguse inimese enda seest. Kuidas oma tugevustest ja nõrkustest veel teadlikum olla ja paremini koos teistega toimida.
  • Saad teada küsimuste küsimise kunsti olulisusest ja mõned hästi töötavad nõuanded, kuidas paremini kuulata, küsida ja vastuseid saada.
  • Oma hirmude ja ebakindlustega toimetulek kui elurõõmu ja enesekindluse allikas.
  • Mis on vead? Analüüsime ja programmeerime ümber edu ja koostööd takistavad uskumused.
  • Mis see on ja kuidas see mõjutab kogu meie elu? Kuidas muuta perspektiivi kui senine mõtlemis- või käitumisviis enam ei tööta või ei ole piisavalt kasu(m)lik?
  • Võtame üheskoos ühe või mitu konkreetset muutust vajavat olukorda või probleemi, vaatame neid läbi erinevate raamide ning leiame uusi võimalusi kasutades NLP, coachingu ja teraapites kasutatavaid tehnikaid.
  • Arutelu ja küsimuste-vastuste voor.

„Inspiratsioonipäeva eesmärk on igale inimesele eraldi ja läbi selle kogu meeskonnale rääkida lahti, näidata läbi põnevate harjutuste ja selgust toovate praktikate muutuste tegemise lihtsad baastõed. Muutused on midagi, mis on oma olemuselt inimesele ebamugavad. Olles aga ise teadlik oma toimimise mehhanismidest, korduvatest hirmudest ja ebakindlusest ning kasutades targalt juba läbi proovitud töötavaid taktikaid saab luua lahendusi oma täies potensiaalis ja sisemises tarkuses. Iga küsimusega on kaasas vastus ja iga probleemiga lahendus,“ lisab Joya.

Head Uudised GoodNews