1. Avaleht
  2. Majandus
  3. 15 head nõuannet personalileidja Laura Kassinilt
15 head nõuannet personalileidja Laura Kassinilt

15 head nõuannet personalileidja Laura Kassinilt

Personalileidja Laura Kassin on ettevõtja ning värbaja, kel on personaliotsingu vallas kogemusi juba pea 10 aastat. Tema peamine missioon on viia kokku kasvavad väikeettevõtted ning tublid töötajad, et edendada Eesti ettevõtlust ning tõsta töörahulolu ja avada rohkem töötajate potentsiaali.

Laura Kassini peamine missioon on viia kokku kasvavad väikeettevõtted ning tublid töötajad!

Foto: Helen-Kristin Linros

Laura rõhutab, et värbamisele tasub kindlasti aega pühendada. Ta paneb südamele, et värbamisele panustatud aeg ja raha on vaid murdosa sellest, mida ettevõtja kulutab, kui palkab vale inimese.

Värbamisele panustatud aeg ja raha on vaid murdosa sellest, mida ettevõtja kulutab, kui palkab vale inimese.

Foto: Helen-Kristin Linros

Värbamisest olulisemgi on aga hoida juba olemasolevaid inimesi. Juht peaks töötama. Ebameeldivaid üllatusi, et koostöö tiimis ei sujugi, aitab ennetada järjepidev suhtlus töötajatega. Ta soovitab võtta regulaarselt näiteks 30 minutit, et töötajatega individuaalselt vestelda. Nii lood iga töötajaga tugevama suhte ning igasugune info murekohtade juurde jõuab sinuni kiiremini, et jõuaksid reageerida. Järjepidev kohalolek aitab ennetada suuri taipamisi, et kõik on valedel kohtadel, töötavad ettevõtte eesmärgile vastu või soovivad sootuks tiimist lahkuda. Lõppeesmärk on ju siiski, et nii ettevõtte juhtkond kui töötajad oleksid õnnelikud.

15 head nõuannet personalileidjalt:

  1. Tähtis on näha iga inimest väärtuslikuna, sest kunagi ei tea, millal kellegi teadmisi, oskusi või kontakte vaja võib minna. Tihti alahinnatakse ka seda, kuidas saaks ise teisi aidata.
  2. Meil kõigil on unikaalsed anded ja kui neid rakendada, kõik võidavad.
  3. Palkama peaks inimese, kelle kohta ei leia ühtegi põhjust, miks talle öelda ei.
  4. Ebameeldivaid üllatusi, et koostöö tiimis ei sujugi, aitab ennetada järjepidev suhtlus töötajatega.
  5. Mõtle sellele, kus sa tahad olla oma elus näiteks viie aasta pärast. Kujuta ette ennast ideaalses maailmas viis aastat vanemana – kus sa käid, millega tegeled, mis tööd sa teed ja kellega suhtled. See tulevikuvisioon ütleb ette, kes on need inimesed, kes sinuga seal peaksid olema.
  6. Inimene otsib tänapäeval keskkonda, kus tal on hea, kus ta saab areneda ja loob väärtust.
  7. Esimese asjana peaks suunama pilgu tiimi sisse ja juhina enda sisse, mis väärtust ta pakub maailmale ja keda on vaja selle missiooni elluviimiseks.
  8. Olemasoleva meeskonna hoidmine on alati väiksem kulu kui uue leidmine ja koolitamine.
  9. Kui näed võimalusi, kuidas tööd efektiivsemaks muuta, kulusid vähendada või uusi kliente leida, anna sellest julgelt oma juhile märku.
  10. Kui soovid leida endale sobivamat ametit või lisatööd, panusta kandideerides alati veidi rohkem, kui palutud.
  11. Kui inimene on avatud uutele ideedele, lahendustele ja mõtteviisidele, on temaga võimalik minna kuhu iganes. Kui ta aga  ise on oma peas otsustanud seada endale limiidid, siis on tal alati varuks rohkem vabandusi kui lahendusi.
  12. On korraldatud isegi uuring, mis tõestas, et tööle jäämise või lahkumise põhjusena on palganumbrist olulisem läbisaamine juhiga ja arenguvõimalused.
  13. Moodsa aja värbamisel on üha olulisemad pehmed väärtused, näiteks kuulamise, delegeerimise ja juhtimise oskused. Üha enam pööratakse tähelepanu ka isiksuseomadustele ja kommunikatsioonioskustele.
  14. Selleks, et finantsiliselt poleks aja mahavõtmisel stressi, soovitab Laura vähemalt kuue kuu jagu rahalist puhvrit. See tagab kindlustunde, kui peaksime töökohta vahetama või selle kaotama.
  15. Säästes on võimalik natuke kokku hoida, kuid lõputult seda teha ei saa ilma, et elukvaliteet kannataks. Ainus võimalus ka inflatsiooniga kaasas käia on lisatulu teenimine.
Head Uudised GoodNews