1. Avaleht
  2. Äri
  3. STAR FM I Andero Keroneni teekond: kuidas raskustest võitjana välja tulla ja luua edukas ettevõte?
STAR FM I Andero Keroneni teekond: kuidas raskustest võitjana välja tulla ja luua edukas ettevõte?

STAR FM I Andero Keroneni teekond: kuidas raskustest võitjana välja tulla ja luua edukas ettevõte?

Andero Keronen, No Bananas kaasasutaja ja tegevjuht, jagas täna, 8. novembril, Star FM hommikuprogrammis oma teekonda äris ja elus. Ta rääkis marjaäris ettetulevatest raskustest ja võitudest ning selgitas, kuidas coach`ing on aidanud tal areneda juhina ja inimesena. Saates tõi ta esile klientidele kvaliteetsete toodete pakkumise tähtsuse, juhtimises meeskonna usaldamise olulisuse ja ka selle, kuidas on tulnud toime isiklike väljakutsetega, nagu aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH).

Foto: GoodNews, Joosep Ints

Klientide teenindamine ja kvaliteetne toode

Keronen tõi välja, et No Bananases on igapäevane eesmärk pakkuda tooteid, mille üle töötajad ise uhked on ja mida soovitaksid ka oma lähedastele. „Me tahame olla näoga kliendi poole ja pakkuda maitseelamusi. Tahame müüa tooteid, mida me ise tahaks laost koju viia oma naisele ja lastele. Kui me leiame tooteid, mida me ei taha koju viia, siis arvame, et seda ei taha keegi teine ka,“ sõnas ta, rõhutades, et kvaliteet on No Bananases igapäevane prioriteet.

“Me tahame olla näoga kliendi poole ja pakkuda maitseelamusi.”

Keeruline algus ja meeskonna usaldamine

Keronen tunnistas intervjuus, et teekond ettevõtjana pole olnud kerge. „Tegelikult on olnud rohkem keerulisi aegu kui häid aegu,“ lausus ta. No Bananas on pidanud toime tulema tõsiste raskustega, sealhulgas pankroti äärel olemisega, kuid Keronen usub, et ettevõtja edu aluseks on sihikindel teadlikkus sellest, kuhu ta tahab jõuda. „Kui sa tead, kuhu sa liigud, on raskusi lihtsam ületada. Ma olen suur uskuja ja usun eelkõige iseendasse. Usun oma meeskonda ja inimestesse tervikuna. Ja ma usun sellesse, et saame muuta maailma natukene paremaks läbi selle, et pakume inimestele maitseelamusi.“

Andero Keronen. Foto: GoodNews, Joosep Ints
Andero Keronen. Foto: GoodNews, Joosep Ints

Kui sa tead, kuhu sa liigud, on raskusi lihtsam ületada.

Raskel hetkel aitas Keroneni edasiminekule kaasa ka abikaasa toetus. „Ma ei oleks täna siin ilma oma abikaasata. Mul on maailma kõige ägedam ja kõige ilusam naine,“ lausus ta lisades, et abikaasa toetas teda kogu selle teekonna vältel. „Ei ole lihtne olla raskustes põhjas, kus sul ei ole koju mitte midagi viia. Kui sul ei ole sellist partnerit, kes usub sinusse ka siis, kui võibolla sina ise hakkad usku kaotama. Mul on olnud abikaasa koguaeg kõrval, ta on alati uskunud minusse. Ja vahest ka juht ning ettevõtja vajab enda kõrvale kedagi, kes paneb käe õlale ja ütleb, et Andero, ma usun sinusse.“

Samuti tõi Keronen sügavikust välja tulemisel olulise asjana välja meeskonna usaldamise. „Sain aru, et ma ei ole laua taga kõige targem inimene. Suuri asju teevad meeskonnad, ja mina juhina saan luua usalduse ja julguse eksida.“ Tema jaoks on oluline, et inimesed saaksid No Bananases rääkida sellest, mis on tema jaoks olulised just sellel hetkel. „Raha on väga oluline, aga nad ei ole olulisemad kui inimesed mu ettevõttes,“ toonitas ta.

Foto: GoodNews, Joosep Ints

ATH diagnoos ja isiklik kasv

Keronen rääkis hommikuprogrammis ka oma isiklikest väljakutsetest, sealhulgas aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ATH) diagnoosist. Ta sõnas, et pärast aastaid kestnud toitumisprobleeme läbis ta kaalulangetusoperatsiooni, mis aga ei toonud loodetud leevendust. Keronen avastas, et probleem ulatub sügavamale, ja otsustas proovida ATH ravi, mis aitas tal paremini oma käitumist ja söömist kontrollida.

Lisaks aitas Keroneni Tony Robbinsi seminar, mis mõjutas oluliselt tema suhtumist ja tõi kaasa positiivseid muutusi igapäevases elus. „Ma olen nüüd parem isa, abikaasa ja juht,“ sõnas ta, viidates elustiilivalikutele, mis toetavad tema unistust elada saja-aastaseks ja olla kohal oma perekonna jaoks. „Ma tahan elada saja aastaseks ja keeta oma sajandal sünnipäeval naisele musta teed, nii nagu ma keedan iga hommik. Ja suhkur ja alkohol mind ei aita siin.“

„Ma tahan elada saja aastaseks ja keeta oma sajandal sünnipäeval naisele musta teed, nii nagu ma keedan iga hommik.“

Foto: GoodNews, Joosep Ints

Coach’i töö ja selle väärtus

Intervjuus selgitas Keronen, miks ta tegeleb ka coaching’uga. Tema sõnul on see meetod, mis toetab inimesi nende ressursside ja tugevuste avastamisel. „Coach’ina saan pakkuda inimestele turvalist ruumi, kus nad saavad oma mõtteid vabalt väljendada ja enda sisemist tõde leida,“ lausus ta, lisades, et tema kedagi siiski muuta ei saa ja kellegi eest tööd ära teha samuti mitte  – ta saab aga toetada. „Ma saan märgata su ressursse. Saan märgata seda, mida võib olla sina ise ei märka. Saan toetada erineval võimalikul moel ja üks viis toetamiseks on see, et ma loon turvalise ruumi, kus sul on hea olla minu vastas.“

Andero Keronen. Foto: GoodNews, Joosep Ints
Andero Keronen. Foto: GoodNews, Joosep Ints

Keronen alustas coaching’u õppimist, et saada paremaks juhiks, aga ka paremaks abikaasaks ja isaks. Ta läbis ühe coach`iga kaheksa kuud kestnud programmi ja märkas, et tema kolleegid tajusid temas muutust. „Mul on vaja enda kogemust kõigepealt saada. Siis vaimustusin coach`ingust ja tahtsin seda tegelikult minna õppima, et mitte olla ainult parim juht või liider, vaid ka parem abikaasa ja parem isa. Sest need on rollid, mis mulle on võibolla tähtsamad kui olla liider – ma väärtustan oma lähisuhteid.“

Võidujooks ajaga ja kvaliteedi tähtsus marjaäris

Keronen tõi hommikuprogrammis välja ka selle, et marjakasvatuses on üheks suureks väljakutseks marjade kiire realiseerimine – aeg mängib siin olulist rolli. Iga päev on võidujooks selle vahel, kas marjad jõuavad ostukorvi või prügikasti. Andero Keroneni sõnul on see nende äri reaalsus, mis sarnaneb ka coach`inguga: kindlaid müügimahtusid ja edu pole ette garanteeritud, mistõttu tuleb taluda suurt määramatust.

Foto: GoodNews, Joosep Ints

Marjaäris seisavad Keronen ja tema ettevõte vastuvoolu, kasvatades Kreekas maasikasorti, mille kõrge suhkrusisaldus teeb selle maitseks rikkalikuks, kuid samas lühendab oluliselt säilivusaega. „Suure suhkru tõttu rikneb see sort kiiremini, mistõttu jaeketid pole sellest enam huvitatud. Kliendid eelistavad ilusat ja pika säilivusajaga maasikat, kus aga suhkrut napib ja maitse jääb tagasihoidlikuks,“ selgitas ta, lisades, et Euroopa kvaliteedistandardid keskenduvad rohkem välimusele ja säilivusele, samas kui nemad ise peavad oluliseks eelkõige head maitset ja tõelist toidukogemust.

Ettevõte püüab pakkuda klientidele aastaringselt kvaliteetset valikut, kuid piiratud pakkumise tõttu on vaja importida marju teistest riikidest.

Foto: GoodNews, Joosep Ints

Raisku läinud marjade kogus on Keroneni sõnul märkimisväärne, ulatudes sadadesse tonnidesse. Aastas käitleb ettevõte umbes neli miljonit kilogrammi marju, mis liiguvad eri turgudele, sealhulgas Poola, Leedu ja Läti. Eesti maasikas on neile eriti südamelähedane, kuid kohalik hooaeg on väga lühike – Keroneni sõnul on see sama kui “kaks kehva suusailma”. Ta tõi välja, et ettevõte püüab pakkuda klientidele aastaringselt kvaliteetset valikut, kuid piiratud pakkumise tõttu on vaja importida marju teistest riikidest.

Foto: GoodNews, Joosep Ints

Uute lahendustena hakkab ettevõte pakkuma ka lõigatud puuvilju, nagu valmislõigatud ananass ja mango, mis tuuakse Eestisse lennukiga. Selle eesmärk on pakkuda mugavust ja maitsekogemust, mida poest ostetud tavalised kõvad ja maitsetud puuviljatükid ei suuda pakkuda. Keronen usub, et kvaliteet tasub end ära ja tarbijad on nõus maksma rohkem toote eest, mis teeb nende igapäevaelu lihtsamaks. „Head asjad maksavad,“ leidis ta lõpetuseks.

  • Kuula hommikuprogrammi järele SIIT!

GALERII: GOODNEWS, JOOSEP INTS

Head Uudised GoodNews