1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Aasta esimese kuue kuuga investeeriti Eesti iduettevõtetesse 117 miljonit eurot
Aasta esimese kuue kuuga investeeriti Eesti iduettevõtetesse 117 miljonit eurot

Aasta esimese kuue kuuga investeeriti Eesti iduettevõtetesse 117 miljonit eurot

Kui 2018. aastal oli kohalike iduettevõtete aastane käive 300 miljonit eurot, siis sel aastal on samast eesmärgist saavutatud 52%. Võrreldes 2018. aasta esimese poolega on iduettevõtete koondkäive kasvanud 3%.

Startup Estonia juhi Maarika Truu sõnul ei peitu meie idusektori jätkusuutlikkus aga pelgalt kasvavates numbrites. „Mitmekesisus on jätkusuutliku ja areneva iduettevõtete ökosüsteemi alustala. Ja mitmekesisuse all tuleb mõista nii kaasatud inimeste kultuurilist, religioosset, sotsiaal-majanduslikku kui ka hariduslikku tausta. Eduka ettevõtte jaoks ei ole tingimata vaja üksnes sarnaselt mõtlevaid inimesi, vaid toimivat kombinatsiooni erinevatest nägemustest, kogemustest ja oskustest, mis läbi ühise eesmärgi ja töö loovad ettevõttele vajaliku konkurentsieelise. On rõõm tõdeda, et Eesti idusektor on muutumas just selliseks ja üha rohkemad asutajad tahavad ettevõtet siin arendada.“

Tööjõumakse maksti 33 miljonit eurot ja keskmine palk iduettevõtetes oli 1706 eurot, mis on 27% kõrgem Eesti keskmisest. Kokku töötab kohalike iduettevõtete heaks 4806 inimest, mida on 44% rohkem kui mullu samal ajal. Töötajatest 46% moodustavad naised ja 54% mehed. Pea pooled sektori töötajad on kõrgharitud. Ettevõtete asutajatest on 15% naised. Sarnane naisasutajate osakaal on ka näiteks Saksamaal, Silicon Valleys ja Singapuris. Kõige enam asutavad Eestis iduettevõtteid kõrgharitud 25–40-aastased.

Startup Estonias iduettevõtetesektori seire eest vastutava Moonika Mällo sõnul maksavad enim tööjõumakse finantstehnoloogia, äritarkvara ja teenuste ning transpordi ja logistika valdkonna iduettevõtted: „Kuigi iduettevõtete keskmised brutopalgad on kõrgemad Eesti keskmisest, jäävad need siiski pisut alla keskmistele brutokuupalkadele, mida makstakse kolmes kõige kõrgemini tasustatud tegevusalas.“

Investeeringuid kaasati läbi 24 uue tehingu 117 miljonit eurot, mis teeb keskmiseks investeeringu suuruseks 4,4 miljonit eurot. Kuigi võrreldes eelmise aasta sama ajaga kahanes investeeringute maht, on kasvanud investeeringute hulk: 2018. aastal tehti 37 investeeringut. Seni suurima rahasüsti on sel aastal saanud Bolt (60 mln), Glia (18 mln), Realeyes (11 mln), Coolbet (7,6 mln) ja TBD-Biodiversity (4,5 mln).

Startup Estonia programmi viib ellu Kredex eesmärgiga luua Eestile rohkem iduettevõtetest edulugusid, arendades selleks nende ökosüsteemi. Startup Estonia on seotud mitme arenguprogrammiga. Nende kaudu arendatakse iduettevõtjate teadmisi ja oskusi, parandatakse idufirmade rahastust ja kõrvaldatakse õiguslikke kitsaskohti. Startup Estonia programm on rahastatud Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Head Uudised GoodNews