1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Adven ehitab Soome ettevõttele keskkonnasõbralikuma elektrijaama
Adven ehitab Soome ettevõttele keskkonnasõbralikuma elektrijaama

Adven ehitab Soome ettevõttele keskkonnasõbralikuma elektrijaama

Adven ehitab Soomes Sotkamos Terrafame’i akukemikaalitehasele 2021. aastaks taastuvenergial töötava energiajaama maksumusega ligi 240 miljonit eurot.

Uus 10-megavatine tahkekütuse elektrijaam kasutab auru ja soojusenergia tootmiseks taastuvkütuseid. Leping hõlmab kõrgsurveauru tootmisüksust, mis on vajalik tootmisprotsesside alustamiseks. Ühtlasi arendab Adven energiatootmise infrastruktuuri ja tehase piirkonna energiatõhusust. Lisaks sõlmiti kokkulepe energiaülekandetorustike ehitamiseks.

“Akukemikaalitehas on projekteeritud energiasäästlike lahendustega. Selle uue koostöö abil suudame vähendada kasutatava energia maksumust. Fossiilkütused taastuvenergiaga asendades oleme osa Soome metsatööstuse väärtusahelast,” sõnas Terrafame’i akukemikaalitehase projektijuht Pertti Pekkala.

Uue investeeringuga täiustatakse Terrafame’i praegust peamist toodet nikkel-koobaltsulfiidi, mida puhastatakse akukemikaalideks ja hiljem kasutatakse elektriautode patareide toorainena. Nikli ja koobalti kättesaadavus on elektriautode tugeva turukasvu seisukohast otsustava tähtsusega.

“Meil on sama missioon nagu Terrafame’il: vähendada CO2 heitkoguseid. Terrafame toodab akukemikaale, mis aitavad ühiskonnal madala heitkogusega liikluse suunas liikuda. Oleme uhked, et saame selles panuse anda ja aidata tagada, et akukemikaalide tootmisel kasutatud energia süsiniku jalajälg oleks võimalikult väike,” sõnas Adven Eesti tootmise ja jaotuse valdkonna juht Raivo Melsas.

Varem kasutas Terrafame’i Sotkamo tehas kütusena veeldatud naftagaasi. See asendatakse peaaegu täielikult kodumaise ja puhta puidupõhise kütusega.

Adveni aastakäive on üle 200 miljoni euro.

Head Uudised GoodNews