1. Avaleht
  2. Äri
  3. Arco Vara müüs kvartaliga 58 korterit võrreldes mulluse 10 korteriga
Arco Vara müüs kvartaliga 58 korterit võrreldes mulluse 10 korteriga

Arco Vara müüs kvartaliga 58 korterit võrreldes mulluse 10 korteriga

Arco Vara 2021. aasta esimese kvartali müügitulu oli 9,2 miljonit eurot, millest moodustas 8,9 miljonit eurot kinnisvara müük grupi enda arendusprojektides. Aasta tagasi olid samad näitajad 2,2 miljonit ja 1,9 miljonit eurot.

Esimese kvartali ärikasumiks kujunes 1,8 miljonit eurot ja puhaskasumiks 1,7 miljonit. Võrdluseks: möödunud aasta esimeses kvartalis sai grupp ärikasumit 133 000 ja puhaskasumit 20 000 eurot.

Ettevõte teenis tänavust kasumit Iztok Parkside’i, Kodulahe kolmanda etapi ja Kodukalda lõpumüükide vormistamisel. Kahe esimesena mainitud arenduse kõik korterid on praeguseks müüdud. Tartus asuvas Kodukalda arenduses on veel saadaval kolm korterit. Kokku müüdi esimese kolme kuuga Arco Vara Grupi projektides 58 korterit. 2020. aasta esimeses kvartalis müüdi 10 korterit.

Muust müügitulust moodustas suurema osa kaubandus- ja kontoripindade rendi- ja haldustulu Madrid Blvd hoonest Sofias, mis 2021. aasta esimeses kvartalis oli 194 000 eurot. “Üüritulu saime seni kestvate Covid-19 piirangute ja lühiajalise poepinna vakantsuse tõttu planeeritust ligi 9% vähem. Praeguseks on ärihoone kontori- ja kaubanduspinnad taas 100% välja üüritud, mis annab kindlust järgmiste kvartalite üüritulu osas,” kinnitas Arco Vara juhatuse liige Miko-Ove Niinemäe.

Kasv uutest arendustest

Arco Vara jätkab arendusmahtude kasvatamist: töös on Kodulahe kortermajade uued etapid, lisaks alustab ettevõtte ühe päris uue projektiga Tallinnas, kuhu on kavas arendada enam kui 450 kodu. “Projekti esimese etapi oodatav ehituse algus on 2023. aastal ja kogu projekti valmimine 2027. Müügitulu hindame praeguse seisuga 70 miljonile eurole,” rääkis Niinemäe.

Äärmiselt suur ostuhuvi seab arendajale väljakutse. “Oleme Tallinnas tegutsedes ootamatult ajas, kus elamukinnisvara nõudlus ületab pakkumist, kuid samal ajal on pikenenud ehitusmaterjalide tarneajad ja kallinenud ehitusmaterjalide hinnad,” tõdes Arco Vara juht. Kuigi Kodulahe neljanda ja viienda etapi korterite ehitus algas vaid viis kuud tagasi, on eellepingutega kaetud juba ligi 75% korteritest. See näitab klientide elavat huvi uusarenduste vastu ja paneb samas arendajale peale pinge, et praegustes tingimustes ehitusprotsess edukalt lõpetada.

“Igal juhul jääb Arco Vara jaoks esimest kvartalit iseloomustama fraas, et soovist arendusmahte kasvatada ei pea ainult unistama. Oleme alustanud detailplaneeringu ettevalmistamist Tallinnas ligikaudu 75 000 ruutmeetril,” kinnitas Niinemäe.

Eesti kõrval tahab Arco Vara jõuda regulaarse elamuarenduseni ka Bulgaarias. Pikka aega kohaliku bürokraatia tõttu takerdunud Iztok Parkside’i projekti realiseerimine Sofias hoogustus 2020. aasta detsembris, mil objekt sai kasutusloa. Käesoleva kvartaliaruande avaldamise päevaks on kõik korterid müüdud. Projekt koosnes kolmest kortermajast kokku 67 korteriga.

“Bulgaarias on kinnisvaraturg oluliselt rahulikum ja ettevaatlikum: seda mõjutavad keerulised ajad tervishoius ja riigi sisepoliitikas. Arco Vara peamised ülesanded Bulgaarias on Madrid Blvd hoone edukas majandamine ja uue elamuprojekti arenduse alustamine juba käesoleval aastal,” rääkis Niinemäe.

Head Uudised GoodNews