1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Äriideede rahastu Prototron jagab välja ligi 60 000 eurot
Äriideede rahastu Prototron jagab välja ligi 60 000 eurot

Äriideede rahastu Prototron jagab välja ligi 60 000 eurot

Eesti suurim tehnoloogiliste äriideede rahastu Prototron jagas tehnoloogiakonverentsil Latitude59 välja tänavuse esimese taotlusvooru rahastused – neljale meeskonnale annab Prototron ideede elluviimiseks kokku 58 300 eurot. Suurima, 30 000 euro suuruse rahastuse saab Triumf Health platvorm, mis toetab kroonilise haigusega laste raviprotsessi läbi mängu.

“Kohe algusest oli selge, et selles voorus on ülitugev konkurents. Ideed olid läbimõeldud, meeskonnad motiveeritud ja taotlused põhjendatud. Teistest rohkem hakkas silma tervishoiuga seotud ideede rohkus, mitmed neist jõudsid ka 10 parema sekka,” rääkis Prototroni tegevjuht Jana Pavlenkova.

Ideed olid läbimõeldud, meeskonnad motiveeritud ja taotlused põhjendatud.

Meeskond Timey toetuseks on 5500 eurot ja nemad arendavad nutikat “parim enne”-indikaatorit toodetele, et kliendid saaksid kauplusest alati just sellises värskusastmes toote, nagu nad soovivad. Pavlenkova sõnul saame seda lahendust loodetavasti peagi kaubanduses näha, meeskond viis Latitude59 kaasa veel nii mõnegi auhinna.
Õmblustööstuse viib järgmisele tasandile meeskond Beampat, kes kaotab paberlõiked, sest nüüdsest kuvatakse lõiked kangale väikese laserprojektoriga. Prototroni toetus 15 000 eurot.

“Kahe viimatimainitud meeskonna osas on selgelt näha tugev seos inseneriteaduse ja nutika lahenduse vahel, mille järele on turul suur vajadus,” märkis Pavlenkova.

7800 eurot sai aga meeskond, kes on välja töötanud haaratsi ratastooli kasutajatele. “I can grab” on haarats, millega saab võtta esemeid näiteks laualt või põrandalt ning mis aitab suurendada piiratud liikumisvõimega inimeste iseseisvust. Pavlenkova:”Nagu meeskond oma ideed tutvustades ütles, on liikumispuudega inimeste kõige suurem unistus suurem iseseisvus ja see seade aitab seda teha.”

Prototroni kevadvoorus esitati kokku 230 ideed, lisaks Eestile oli taotlejaid Venemaalt, Leedust, Lätist, Soomest, Valgevenest, Iraanist, Hispaaniast, Poolast, Gruusiast, aga ka Indiast, Tuneesiast ja Egiptusest.

Prototron on Swedbanki, Tallinna Tehnikaülikooli ja Tallinna Teaduspark Tehnopoli koostöös loodud rahastu, nutikatele ja innovaatilistele ideedele reaalse kuju ehk esmase prototüübi loomiseks. Tänavust kuuendatu tegutsemisaastat tähistab Prototron kogutoetusega 130 000 eurot.

Rahalise toetuse kõrval on lisaväärtuseks Prototroni mentorite kogemuste ning kontaktvõrgustiku jagamine edukamate taotlejatega. Näiteks kaasneb rahastusega kuuekuuline start-up inkubatsioon Tallinna Teaduspargis Tehnopol ja tasuta õigusabi Hedman Partnersilt.

Järgmisse taotlusvooru saab taotlusi esitada 15. oktoobrini 2018.

Head Uudised GoodNews