1. Avaleht
  2. Teenus
  3. ARVETEENUS I Eesti ettevõte asus lahendama ajutise tööjõu probleemi
ARVETEENUS I Eesti ettevõte asus lahendama ajutise tööjõu probleemi

ARVETEENUS I Eesti ettevõte asus lahendama ajutise tööjõu probleemi

Selleks, et lihtsustada vabakutselisena või ajutisena töötamist ja töötajate palkamist, tulid eestlased välja Arveteenuse-nimelise lahendusega, mille eesmärgiks on vahendada legaalselt ajutise töö tasu ja lihtsustada paberimajandust.

Arveteenus on oma olemuselt lihtne. Tööandja ja töövõtja lepivad omavahel kokku tehtavas töös, hinnas ja maksetingimustes. Kui töö on tehtud, esitab töötegija Arveteenuse veebikeskkonna kaudu arve, millelt arvestatakse automaatselt maha riiklikud maksud. Need jõuavad teenusepakkuja kaudu riigini.

Arveteenuse tegevjuht Olavi Aasmann selgitas, et töötajate palkamine näiteks hooajatööde jaoks või ajutiselt suurenenud töömahu katmiseks toob ettevõttele kaasa mitmesugust ettevõttesisest bürokraatiat. “Ettevõtja peab hoolitsema vajalike teavituste ning tulumaksu, sotsiaalmaksu ja töötuskindlustusmakse arvestamise ja tasumise eest. Ka andekas vabakutseline töötaja peab täna olema usin raamatupidaja, kuigi see ei seostu tõenäoliselt tema põhitegevusega. Soovime seda olukorda lihtsamaks muuta ja toetada vabakutselist ettevõtlust ehk teisisõnu kergettevõtlust,” lausus Aasmann.

Tema sõnul on Eestis palju inimesi, kes juba töötavad vabakutselisena või saaksid näiteks põhitöö kõrvalt pakkuda oskusi ka mõnele teisele ettevõttele. “Meie pakume lahendust, mis teeb nende ja ettevõtete omavahelise arveldamise väga lihtsaks – töö tegija ei pea ise hakkama ettevõtjaks ega sukelduma paberimajandusse, et firmale arve esitada. Samamoodi ei pea töö tellinud ettevõte inimest oma palgale võtma. Lühidalt võimaldame seda, et ettevõte maksab riigi ees kõik maksud ja töö tegija saab ametlikult kätte väljateenitud summa,“ kirjeldas Aasmann.

Aasmann nentis, et maksude maksmata jätmine on selgelt kahjulik riigile, kuid tegelikult ka töötajale endale, kes võib seetõttu ilma jääda nii ravi- kui ka pensionikindlustusest. Veel enam, ümbrikupalga teadlikul vastuvõtmisel vastutab töötaja selle eest sama palju kui tööandja. Arveteenuse kaudu on aga võimalik inimestel saada ravi- ja ka pensionikindlustus, sest nende teenistuselt makstakse sotsiaalmaksu. Ravikindlustuse jaoks on riik kehtestanud kuus miinimumsumma, mida tuleb töötajal kindlustuse saamiseks silmas pidada.

Teenusega liitumine ja arvete väljasaatmine on tasuta, olenemata esitatud arvete mahust. Jooksvaid kulusid ei ole, maksta tuleb vaid ühekordset teenustasu teenitud töötasu laekumise pealt. Arveteenus on kooskõlastatud maksuametiga.

Möödunud aastal töötas Eestis ligi 100 000 inimest osalise koormusega.

Head Uudised GoodNews