1. Avaleht
  2. Äri
  3. Burfa kontsern sai 2020. aastal ligi 80 miljonit eurot puhakasumit
Burfa kontsern sai 2020. aastal ligi 80 miljonit eurot puhakasumit

Burfa kontsern sai 2020. aastal ligi 80 miljonit eurot puhakasumit

Eesti infotehnoloogiaettevõtete grupi Burfa emafirma Burfa Capital konsolideeritud varade maht kasvas 2020. aasta aruande kohaselt 195,6 miljoni euroni. 85 töötajaga IT-kontsern teenis eelmisel aastal peamiselt krüptovarade ümberhindlusest 79,9 miljonit eurot puhaskasumit.

Burfa kontserni kaasaktsionäri ja tegevjuhi Ivan Turõgini sõnul oli 2020. aasta grupile põhitegevuse laiendamise osas keeruline, sest koroonapandeemiaga kaasnenud ülemaailmne seisak takistas olulisel määral nii kontserni kuuluvate rahvusvahelisel turul tegutsevate ettevõtete kui ka nende üle maailma paiknevate klientide tegevust. „Burfa kontserni tulem oli 2020. aastal küll väga hea, sest kriisiga kaasnes krüptovaluutade väärtuse kiire kasv, samas meie konsolideeritud müügikäive langes 33,6 miljonilt 16,3 miljonile eurole,“ märkis ta.

Vaatamata käibe kasvu aeglustumisele on Burfa optimistlik tuleviku suhtes. Investeeritakse aktiivsemalt kui kunagi varem nii Osomi äppi arengusse kui ka andmetöötluse tegevusse. Ettevõtete tegevusvaldkonna arenguperspektiivid on Turõgini sõnul head ja kontserni finantsseis väga tugev, sest lühi- ja pikaajalised kohustused kokku olid 31. detsember 2020 seisuga vaid 3,2 miljonit eurot.

Suurima panuse kontserni varade mahu ja kasumi kasvu 2020. aastal andis rahvusvahelist fintech-äppi Osom Finance arendav Polybius Foundation, mille puhaskasum oli tänu ettevõtte bilansis oleva krüptovara ümberhindlusele 83,2 miljonit eurot. Ettevõtte bilansimaht kasvas aastaga 40 miljonilt 123,2 miljonile eurole. Polybius Foundationi tooted jõuavad kasutajani läbi ettevõtte rakenduse Osom Finance, mis on kättesaadav nii mobiilirakenduse kui ka veebilehekülje kujul.

Rakenduse eesmärk on tutvustada krüptovaluutasid laiemale ühiskonnale ja võimaldada neile juurdepääs kasutajasõbralikul viisil. Aastal 2020 esitleti automaatset krüptovarade kauplemistarkvara Osom Cryptoautopilot. Käesoleval aastal nägi ilmavalgust toode De Fi Earn, mis võimaldab kasutajatel detsentraliseeritud protokollide kaudu oma krüptovääringuid välja laenata. Lisaks pakutakse tavakasutajale hariduslikku materjali ja turuinfot krüptovääringute kohta portaali Osom Insights kaudu.

Rahvusvahelistele klientidele kaugserverite haldust ja andmetöötlusteenuseid pakkuva Burfa Media müügitulu oli 2020. aastal 10,6 miljonit (2019 – 24 miljonit eurot) ja puhaskasum 12,3 miljonit eurot (2019 – 15,5 miljonit eurot). Ettevõtte varade maht kasvas viimase aastaga 37,5 miljonilt eurolt 46,1 miljoni euroni.

Kontsernis andmekeskuste projekteerimise, ehitamise, halduse ja hooldusega, samas ka infrastruktuuri ja seadmete tarkvaralise ja tehnilise hooldusega tegeleva Burfa Techi 2020. aasta müügitulu oli 8,4 miljonit (2019 – 11,9 milj eurot) ja puhaskasum 5,6 miljonit eurot (2019 – 9,5 miljonit eurot). Ettevõtte eesmärgiks aastal 2021 on võtta kasutusele veel mitu andmekeskuseklasterit, kahekordistada arvutusvõimsusi ja edasi optimeerida andmekeskuse tööd.

Tänavu juunis teatas Burfa maailma juhtiva krüptokaevanduse, plokiahela ja AI-lahenduste riistvaratootja Bitmainiga sõlmitud 26 miljoni dollari suurusest lepingust uute krüptokaevandusmasinate ostuks. Leping võimaldab ettevõttel lähiaastail rohkem kui kaks korda laiendada kõrgjõudlusega andmetöötluskeskuste võimsust. Ostetavate seadmete graafikukohane tarne algab juba tänavu suvel.

Burfa Techil on praegu Narva Enefit Tehnoloogiaparki ehitatud Põhja-Euroopa suurim kõrgjõudlusega andmetöötluskeskus võimsusega 7 megavatti. 2019. aasta suvel valminud ja eelmisel aastal teise etapiga laiendatud keskus on üheks töös olevaks variandiks, kus firma tegevust saab laiendada. „Kaalume uue andmetöötluskeskuse rajamist nii olemasoleva juurde Narvas kui ka alternatiivsetes asukohtades nii Eestis kui ka väljapoolt Eestit,“ rääkis Turõgin.

Burfa Techi Narva andmetöötluskeskuses on kasutusel tehisintellektiga monitooringu- ja kaugjuhtimissüsteemid, mis jälgivad muu hulgas hoone temperatuuri, niiskust ja tuleohutust. Tehisintellekt jälgib ja juhib ka elektriohutust (elektriomadused, tarbimine, lühised jne). Seadmete ohutuse tagamiseks on keskuse olulistele ruumidele paigaldatud moodsad gaasikustutus- ja suitsueemaldussüsteemid.

Burfa kontsern tegeleb pilveteenuste osutamise ja IT-arendusega, kasutades sealhulgas blockchain-tehnoloogiaid. Lisaks ehitab ettevõte andmetöötlus- ja salvestuskeskusi, kaasates Eesti teadusasutuste juhtivaid töötajaid. Kontserni emaettevõte on Burfa Capital, mille omanikud on Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko.

Head Uudised GoodNews