1. Avaleht
  2. Äri
  3. EASi ja KredExi ühendasutus kutsub tutvuma ÜRO hankevõimalustega
EASi ja KredExi ühendasutus kutsub tutvuma ÜRO hankevõimalustega

EASi ja KredExi ühendasutus kutsub tutvuma ÜRO hankevõimalustega

Tööstusettevõtetest toidusektorini, IT-ettevõtetest farmaatsia ja kaitsetööstuseni. Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutus ja Eesti saatkond Kopenhaagenis korraldavad koostöös Prantsusmaa ja Belgia partneritega 11.–12. juunini Kopenhaagenis seminari ÜRO hangete teemal, kuhu oodatakse kandideerima ka Eesti ettevõtteid ning kus jagavad lähemat infot ÜRO organisatsioonide esindajad. Kandideerimine lõpeb 12. märtsil.

„ÜRO hankeseminar on Eesti ettevõtetele ainulaadne võimalus kohtuda hangetega tegelevate ametnikega erinevatest ÜRO organisatsioonidest ja suhelda nendega otse, samuti leida partnereid teiste seminaril osalevate riikide Belgia ja Prantsusmaa ettevõtete seast. Majanduse praeguses olukorras on see perspektiivikas eeltöö kliendibaasi laiendamiseks ja võimalikuks pikaajaliseks tasuvaks lepinguks,“ selgitas Kristi Kivi Frimpong, EASi ja KredExi ühendasutuse ekspordinõunik Taani turul.

ÜRO hankeseminar on Eesti ettevõtetele ainulaadne võimalus kohtuda hangetega tegelevate ametnikega erinevatest ÜRO organisatsioonidest ja suhelda nendega otse, samuti leida partnereid teiste seminaril osalevate riikide Belgia ja Prantsusmaa ettevõtete seast.

Ekspordinõuniku sõnul on kahepäevasel hankeseminaril häid koostöövõimalusi tööstus-, farmaatsia- ja kaitsevaldkonna ettevõtetele, toidusektorile, samuti mitmesugustele teenusepakkujatele, sh IT, jätkusuutlike lahenduste ning innovaatiliste tehnoloogiatega tegelevatele ettevõtetele.

Eesti ettevõtted on aastate jooksul ÜRO hangetel aktiivselt osalenud, 2022. aastal tellisid ÜRO peakontor ja allorganisatsioonid Eesti ettevõtetelt kaupa ja teenuseid ligikaudu viie miljoni euro eest.

Eesti ehituskonsultatsiooni pakkuv ettevõte Amhold AS on seni võitnud seitse hanget ning rahvusvahelise haardega projektid on ettevõtte viinud konsulteerima muu hulgas Ühendkuningriiki, Jordaaniasse, Keeniasse, Etioopiasse ja Bangladeshi.

„ÜRO hangetel on esmatähtis kvaliteetne toode või teenus, selle tarne-, kasutus- ja hooldustingimused, seejärel kohalike olude tundmine ning alles siis maksumus. Kuna projektid võivad olla sotsiaalsete pingete piirkonnas, on alati mõistlik küsida nõustamist ka meie Välisministeeriumi esindajatelt,“ sõnas ettevõtte juht Arvu Mägi.

Samuti tõi Amholdi juht välja, et kasu ei piirdu ainult hankeprojektidega. „Osalemine ÜRO hangetel eduka pakkujana annab hea võimaluse saada koostöökogemus ja luua ajas püsiv rahvusvaheline tippspetsialistide võrgustik,“ tõdes Mägi. Heaks näiteks võidetud ÜRO hangete pikaajalisest mõjust on, et Amhold AS töötab praegu Lääne-Euroopas kahe andmekeskuse ja tehnorajatiste rekonstrueerimise ehitusprojekti kallal, mille tippekspertidest meeskond on komplekteeritud ÜRO hankel kogemuse saanud spetsialistidest.

Osalemine ÜRO hangetel eduka pakkujana annab hea võimaluse saada koostöökogemus ja luua ajas püsiv rahvusvaheline tippspetsialistide võrgustik.

  • Kokku on ÜRO hankeseminaril osalemas ligikaudu sada ettevõtet, suuremalt jaolt Belgia ja Prantsuse ettevõtted, Eestil on 20 kohta. ÜRO poolt on osaluse kinnitanud 10 ÜRO organisatsiooni, nt ÜRO sekretariaat UNPD, tervishoiuorganisatsioon WHO, lastefond UNICEF, arenguprogramm UNDP, pagulasamet UNHCR, toidu- ja põllumajandusorganisatsioon FAO.
  • Neil ettevõtetel, kes hankeseminaril osaleda siiski ei õnnestu, on alati võimalus oma profiil ise registreerida ja ÜRO hangete vastu huvi üles näidata: Welcome to the United Nations Global Marketplace (UNGM)
Head Uudised GoodNews