1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti ettevõtetele hüvitati 325 000 euro eest ärikahjusid
Eesti ettevõtetele hüvitati 325 000 euro eest ärikahjusid

Eesti ettevõtetele hüvitati 325 000 euro eest ärikahjusid

KredEx Krediidikindlustuse juht Erki Aamer

Käesoleva aasta kolme kvartali jooksul on kodumaised ettevõtted saanud 325 000 eurot kahjude hüvitist, millest 133 000 maksis KredEx Krediidikindlustus välja kolmanda kvartali jooksul. Möödunud aasta samal ajal oli hüvitatud kahjusid 11 tuhande võrra vähem.

KredEx Krediidikindlustuse juhatuse esimehe Erki Aameri sõnul on kindlustusselts hüvitanud tänavu kahjusid kokku juba 14 ettevõttele, millest 6 said hüvitise kolmanda kvartali jooksul.

“68% hüvitatud kahjudest on olnud seotud Eesti ettevõtete eksporditegevusega välisriikides. Sealjuures on viimase kvartali suurimad kahjud tulnud lähiriikidest, mis omakorda kinnitab, et äririske esineb ka turvaliseks peetud Baltikumis ja Skandinaavia turgudel,” selgitas Aamer ning tõi välja, et kolmanda kvartali suurimad hüvitatud kahjud olidki seotud just Leedu, Rootsi ja Prantsusmaa turgudel tegutsevate Eesti ettevõtetega.

“Enamikel juhtudel on tegemist olukordadega, mida Eesti ettevõttel on keeruline ette prognoosida. Nii jääbki riskide maandamise võimaluseks tehingu või käibe eelnev kindlustamine, et vältida hilisemate võimalike kahjude kandmist olukorras, kus äripartnerit tabab ootamatu õnnetus, saneerimine või pankrot,” kirjeldas Aamer.

Nii juhtus näiteks ka Eesti ettevõtte äripartneriks oleva Leedu ettevõttega, mis esitas kohtule taotluse enda saneerimismenetluse algatamiseks, kuid lõpetas pankrotiga. Samuti tabas pankrot Rootsi ettevõtet, kelle Eesti äripartnerile hüvitati juhtumist tekkinud kahjud.

Ettevõtete kasvavat teadlikkust ka koduturu lähistel asuvate piirkondade võimalikke riskide kohta näitab asjaolu, et viimase kvartali jooksul oma ettevõtte kindlustanud eksportijate peamiseks sihtturuks on just Skandinaaviamaad. Samas kindlustasid ettevõtted end kolmandal kvartalil ka näiteks Uus-Meremaa ja Hongkongis turgudel tegutsemiseks. Kokku on Eesti ettevõtted kindlustanud end lisaks Eestile veel 58 erineval turul tegutsemiseks ning ühtekokku on kolme kvartali jooksul kindlustatud ca 512 miljoni euro eest käivet, mida on eelmise aastaga võrreldes 44 miljonit eurot enam.

KredEx Krediidikindlustus on ainus kindlustusselts Eestis, mis pakub eksportijatele võimalust kindlustada oma ettevõte laekumata arvetest tulenevate kahjude vastu. Kogu tegutsemisaja jooksul on KredEx Krediidikindlustus kindlustanud Eesti ettevõtete müügikäivet 100 riigis enam kui 4 miljardi euro ulatuses.

Head Uudised GoodNews