1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti ettevõtjatele avaneb Saksa Tööstus– ja Kaubanduskoja välisesinduste võrgustik
Eesti ettevõtjatele avaneb Saksa Tööstus– ja Kaubanduskoja välisesinduste võrgustik

Eesti ettevõtjatele avaneb Saksa Tööstus– ja Kaubanduskoja välisesinduste võrgustik

Täna allkirjastasid EASi ja KredExi ühendasutus ning Saksa-Balti Kaubanduskoda koostöömemorandumi, millega saavad Eesti ettevõtjad ja riik kasutada Saksamaa ulatuslikku väliskaubanduskodade võrgustikku üle maailma.

Ettevõtlus- ja IT-minister Andres Suti sõnul loob see leping Eesti ettevõtjatele võimaluse senisest tõhusamalt välisturgudele laieneda. “See leping avab nii Eesti riigile kui ka meie ettevõtjatele täiendava värava uutele eksportturgudele. Riikide vaheline koostöö võimaldab meil tulemusi saavutada tõhusamalt ja kiiremini kui üksi tehes – selle asemel, et hakata nullist ehitama eraldiseisvat kontaktibaasi, saame nüüd kasutada maailma ühe suurima väliskaubanduskodade võrgustiku võimalusi. Rõõm on ka tõdeda, et oleme esimeste riikide seas, kellele see võimalus avaneb,” märkis Sutt.

Vasakult: EASi ja KredExi ühendasutuse juht Lauri Lugna ja Saksa-Balti Kaubanduskoja juht Florian Schröder

Sarnane leping sõlmitakse lähiajal lisaks ka Leedu ja Slovakkiaga ning võrgustikuga on juba liitunud näiteks Soome ja Horvaatia.

Saksa-Balti Kaubanduskoja Eesti esinduse juhi Tarmo Mutso sõnul on tegemist unikaalse võrgustikuga, nii oma mastaabi kui ka võimaluste poolest. “Saksa-Balti Kaubanduskoda on osaks globaalsest Saksamaa väliskaubanduskodade (AHK-de) võrgustikust, mis hõlmab 92 riiki ning 140 asukohta. Saksa-Balti Kaubanduskoda avab Eesti eksporditoe ning on tõhus vahendaja AHK-teenustest huvitatud Eesti ettevõtetele,” ütles Mutso. “Seejuures on oluline, et hakkame teenuseid pakkuma oma ettevõtetele samadel tingimustel, mis Saksamaa ettevõtetele.”

Saksa väliskaubanduskodade teenused on näiteks individuaalne turu- ja tootealane nõustamine, rahvusvaheline äriteave, samuti nõustamine õigus-, hanke- ja personaliküsimustes.

EASi ja KredExi ühendasutuse juhi Lauri Lugna sõnul võimaldab selline koostöö pakkuda veelgi laiemat ja kliendikesksemat teenustepaketti. “Ülemaailmne kontaktide võrgustik pakub meie ettevõtjatele laia valikut teenuseid, et toetada ettevõtteid nende tegevuses välisturgudel. EASi ja KredExi ühendasutusel on ka endal välisesinduste ja nõustajate võrgustik, ent koostöö sakslastega aitab juba olemasolevaid võimalusi laiendada ja pakkuda kliendist lähtuvalt veelgi täpsemaid lahendusi ja kontakte,” selgitas Lugna.

  • Koostöö eesmärk on toetada Eesti ettevõtteid nende välisturu tegevuses kogu Saksamaa Väliskaubanduskodade ülemaailmse võrgustiku ulatuses.
  • Lepingupooled loovad ühtlasi juhtkomitee, mis tuleb kokku kord aastas ja määrab seejuures prioriteetsed riigid ja sektorid, teeb kindlaks kõrvalmeetmed ning vaatab üle seni saavutatu.
Head Uudised GoodNews