1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. Eesti idufirma ValueSpace hakkab muutma globaalset kindlustusturgu
Eesti idufirma ValueSpace hakkab muutma globaalset kindlustusturgu

Eesti idufirma ValueSpace hakkab muutma globaalset kindlustusturgu

AS Datel kosmosevaldkonnast välja kasvanud Eesti kosmosetehnoloogia idufirma ValueSpace hakkab muutma oma uudse tehnoloogiaga globaalset kindlustusturgu. Ettevõtte poolt pakutav tehnoloogia aitab tõhustada kriitilise tähtsusega riikliku taristu hindamist ja kaitsmist üle maailma.

ValueSpace kasutab Euroopa Kosmoseagentuuri kosmosest kogutud radari andmeid, et täpselt jälgida ja hinnata kriitilise tähtsusega taristu nagu sildade, tammide ja kaevanduste seisukorda. Kõrgetasemelisi radareid ja satelliite kasutades on võimalik tuvastada alates 2,1 millimeetri suuruseid muutusi taristus. Tuvastatud muutused võivad anda märku väikestest maapinna vajumistest või üldisest taristu kulumisest, aga võivad osutuda ka oluliste kahjustuste varajasteks hoiatusmärkideks.

„Meie poolt pakutav tehnoloogia võimaldab avastada muutusi taristus ilma füüsilise kontrolli läbiviimiseta, mistõttu on taristu seisukorra jälgimine kiirem ja kulutõhusam. See võimaldab kindlustusandjatel muuta taristuga seotud riskide hindamise ja kaitsmise tõhusamaks, samuti arvestada kasvavate kliimamuutuste mõjudega. Arvestades, et 2020. aastal oli ülemaailmse kahjukindlustuse turu maht 844,5 miljardit dollarit, siis meie tehnoloogial on suur potentsiaal muuta kindlustusturg kulutõhusamaks,“ ütles ValueSpace kaasasutaja ja strateegiajuht Reijo Põld.

Taristu kiirenevast vananemisest ja kliimamuutuste kasvavast mõjust tingitud taristu kahjustustest on kujunemas üleilmne probleem. Riikide valitsused ja ÜRO on asunud uurima, milliseid tehnoloogilisi lahendusi selle väljakutse lahendamiseks oleks võimalik kasutada. ValueSpace soovib olla üks võtmeisikuid selle ambitsiooni toetamisel.

„ValueSpace tehnoloogia kasutamine ei tähenda pelgalt raha säästmist ja efektiivsuse suurendamist, vaid ka katastroofide ärahoidmist. Näiteks sildade või tammide purunemine avaldab mõju tervele piirkonnale, halvemal juhul toob kaasa inimohvreid. Meie tehnoloogia võimalda kriitilised vead taristus kiiresti avastada ja halvima ära hoida. Meie tehnoloogia aitab meie partneritel taristuga seotud riske paremini juhtuda ja ohte vältida,“ ütles ValueSpace kaasasutaja ja tehnoloogiajuht Agu Leinfeld.

ValueSpace asutajateks on Reijo Põld ja Agu Leinfeld. Ettevõte on välja kasvanud AS Datel kosmose valdkonnast, kus välja töötatud tehnoloogiale tuginedes lõid Põld ja Leinfeld kindlustussektorit muutva tehnoloogia. Iseseisva ettevõttena alustas ValueSpace tegevust käesoleva aasta juunis. AS Datel on ettevõttese kaasatud investorina.

„Meil on olnud hea meel toetada ValueSpace’i toetades neid oma teadmiste ja tehnoloogiaga, et nad saaksid välja töötada ja pakkuda ainulaadset teenust kindlustusandjatele ja ülemaailmsetele partneritele, kes vastutavad kriitilise taristu kaitsmise eest. ValueSpace’il on nüüd õige aeg alustada iseseisva ettevõttena ja saavutada oma visioon maailma taristu kaitsmisest. Oleme põnevil, et saame ka edaspidi panustada ValueSpace tegemistesse ja oleme veendunud, et nad täidavad oma ambitsiooni toetada kindlustusandjaid, valitsusi ja rahvusvahelisi organisatsioone üle maailma,“ ütles AS Datel juhatuse esimees Urmas Kõlli.

  • ValueSpace peakontor asub Tallinnas. Ettevõte omab kontorit ka Ühendkuningriigis, kus ollakse osa Lloyd’s of London Labist ja sellega ka maailma ühest suuremast kindlustusturust.
  • ValueSpace teeb koostööd mitmete ülemaailmsete kindlustuspakkujatega, sh Ameerika Ühendriikides, kus ettevõttel on plaanis oma tegevust laiendada.
Head Uudised GoodNews