1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. Eesti päikesekatuste tootja Roofit.solar nomineeriti Euroopa Keskkonnauhinnale
Eesti päikesekatuste tootja Roofit.solar nomineeriti Euroopa Keskkonnauhinnale

Eesti päikesekatuste tootja Roofit.solar nomineeriti Euroopa Keskkonnauhinnale

Euroopa Komisjon on valinud Eestis arendatud päikesekatuste tootja Euroopa parimate ettevõtete hulka. Auhinnagala „European Business Award for the Environment 2020-21“ toimub 3. novembril.

Roofit.solar on kiirelt arenev Eesti ettevõte, kes on välja arendanud maailmas unikaalse monokristalsete ränielementidega integreeritud metallist katusematerjali. Innovatiivne päikesekatus näeb välja nagu traditsiooniline teraskatus ja on elektriliselt sama võimas nagu tavalised päikesepaneelid. Praegu toodetakse elektrit tootvat katusematerjali, mis on integreeritud valtsprofiiliga. See sobitub hästi põhjamaise arhitektuuriga ja on lubatud ka miljööväärtuslikes piirkondades.

Eestis leiutatud elektrit tootvaid metallist katuseid on viimase aasta jooksul paigaldatud üle 100, peamiselt Eestis, kuid ka Rootsis, Taanis, Norras, Saksamaal, Austrias ja Poolas.

2018. aastal kuulutati Roofit Solar Energy OÜ kõige keskkonnasõbralikumaks ettevõtteks Eestis ja metallist päikesepaneel pärjati tiitliga „Keskkonnasõbralik toode 2018“ Eesti Keskkonnaministeeriumi poolt. Viimase kahe aastaga on eestlaste ettevõte võitnud 8 erinevat innovatsiooniauhinda. Hiljuti autasustas Tallinna linn päikesekatuste tootjaid tiitliga „Tulevikulahendus 2020“. Tootmishoone asub Tallinnas Harkujärvel ja järgmisel aastal laiendatakse tootmist veelgi.

Viimase kahe aastaga on ettevõte mitmekordselt kasvanud, loonud uusi töökohti ja kaasanud investeeringuid. Eesti rohetehnoloogia idufirma esimesed investorid olid Jüri Mõis ja Hannes Tamjärv. Lisaks liitusid eelmisel aastal Eesti Talleks, Pipedrive´i üks asutajatest Martin Tajur, ajakasutuse tarkvara Toggl.com asutajad ja tuntud ettevõtja Sonny Aswani.

 „Meil on rõõm, et meie panust märgatakse. Päike on ammendamatu taastuv ressurss, mida pole piisavalt igapäevaseks tarbeks kasutatud. Roofit.solar elektrit tootev teraskatus muudab päikeseenergia kasutamise jätkusuutlikuks ja mugavaks.“ sõnas Andres Anijalg, Roofit.solar kaasasutaja ja arendusjuht.

Ettevõtte suudab huvilistele elektrit tootva katuse tarnida paari kuuga. Eesti inimeste huvi elektrit tootvate katuste vastu on sel aastal silmatorkavalt suur. Kuni 2020. aasta lõpuni kehtib päikesekatuse ostjatele Eestis taastuvenergia toetus järgmiseks 12 aastaks, seega katusevahetamise huvilistel tuleb end kiirelt järjekorda panna, kui on soov veel 2020 jooksul elektrit tootev katus peale saada ja ise keskkonnasõbralikku energiat tootma hakata.

Elektrit tootev metallkatus on sama võimas kui tavaline päikesepaneel, kuid oluliselt tugevam ja materjali kokkuhoiu tõttu keskkonnasäästlikum. Ühe paigaldusega valmib katus ja päikeseelektrisüsteem. See lahendus tagab arhitektuurselt autentse stiili, katuse vastupidavuse ning kiire paigalduse. Elektrit tootev katus teenib enda ostukulud tagasi mitmekordselt ja omatarbest ülejääva elektri saab müüa elektrivõrku. Tänu päikeseelektrit tootvatele katustele saavad inimesed anda enda panuse kliimaneutraalsuse saavutamiseks ja oma ökoloogilise jalajälje vähendamiseks planeedil.

Head Uudised GoodNews