1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eesti Personalijuhtimise Ühing katsetab 4-päevast töönädalat
Eesti Personalijuhtimise Ühing katsetab 4-päevast töönädalat

Eesti Personalijuhtimise Ühing katsetab 4-päevast töönädalat

Alates 1. augustist alustas Eesti Personalijuhtimise Ühing PARE 4-päevase töönädala katsetamisega. PARE tegevjuhi Kai Saardi sõnul on see hea võimalus töötajate vaimse tervise hoidmiseks ning pikas perspektiivis töötajate leidmiseks ja hoidmiseks.

Foto: Shutterstock.com

„4-päevast töönädalat on mõnes Eesti ettevõttes juba rakendatud – oleme näiteks kuulnud Scoro kogemust –, ent enamiku organisatsioonide praktikasse see veel jõudnud ei ole. Jah, pakutakse laiemas vaates aja- ja kohapaindlikkust, populaarne on hübriidtöö mudel, mis on ääretult olulised, aga meie soov on katsetada väga konkreetselt just lühemat töönädalat,“ kommenteeris otsust Kai Saard.

Mõte sündis koostöös töötajatega. „Arutasime mitmel tiimiüritusel ja koosolekul, et lühem töönädal oleks midagi, mis tiimi motiveeriks. Töö ja eraelu tasakaal ning fokusseeritud ja produktiivne töötamine on meie vaates oluline ja seda me ka PARE-s väärtustame. Sestap arvan, et meil on suurepärane võimalus olla lühema töönädala rakendamisel edukas,“ sõnas Saard.

Kuna PARE on töötajate arvu poolest väike organisatsioon ja selle järgi oleks 4-päevast töönädalat justkui vähe lihtne ellu viia, siis päris nii see Saardi sõnul siiski pole. „Jah, oleme küll väike organisatsioon, ent meil palju suhtlust ja kokkupuutepunkte meie heade liikmete ja koostööpartneritega väljaspool meie organisatsiooni. Seega oleme selles vaates pidanud oma tööprotsessid läbi mõtlema,“ ütles Saard.

4-päevase töönädala rakendamisele läheneb PARE paindlikult. See tähendab seda, et vaikimisi on kokku lepitud, kes töötavad esmaspäevast neljapäevani ja kes teisipäevast reedeni. Kui aga tuleb siiski esmaspäeval või reedel näiteks mõnda koosolekut või strateegiapäeva pidada, saab valida vaba päevana mõne teise tööpäeva. Tegu on pilootprojektiga, mis kestab neli kuud.

„Näiteks on minul vaikimisi vabad esmaspäevad ja see, kuidas on see minu vaimsele tervisele ja produktiivsusele viimase kuu aja jooksul mõjunud, on fantastiline. Kui varem oli mul juba reede keskpäevaks või suisa neljapäeva õhtuks toss juba täitsa väljas, siis nüüd ma seda suurt raskustunnet ei tunne. Eks nüüd on näha, kuidas meie projekt edasi liigub, kui hooaeg täie hooga peale hakkab,“ kommenteeris Saard.

Et hinnata, kas projekt on tulemuslik, mõõdetakse ka töötajate rahulolu ja ajakasutust. „Me anname igaüks endale hinnanguid näiteks selle kohta, kuidas jõuame oma töö nelja päevaga tehtud, kas kõik meie tööülesanded on mõistlikud jne. See aitab meil mõõta, kas oleme 4-päevase töönädala rakendamisel edukad,“ lisas Saard.

PARE koolitus- ja turundusjuht Kadri Lääne ütleb, et lühem töönädal on tema jaoks väga suur motivaator. „Esmapilgul tundub, et uus töökorraldus on suurendanud mu fookust teemadega tegelemisel – ehk kui tean, et neljapäeva õhtuks peavad planeeritud asjad tehtud olema, siis planeerin oma tegevused nii, et need ka päriselt tehtud oleksid. Olen kasutanud ka prioriteetide seadmist, s.t mis on oluline sellel perioodil kindlasti ära teha ja millega kannatab oodata uue nädalani,“ märkis Lääne.

PARE ürituste produtsent Liina Aru tunnistas, et ta on väga rahul ja õnnelik, et PARE-s on 4-päevane töönädal. „Tänu 4-päevasele töönädalale jääb mul rohkem aega perega olemiseks ja hobideks ning ma ei pea muretsema, kui mõni peresündmus on tööpäeval. Lisaks on vabal päeval väga hea tunne, et ei ole otseselt sundi tööd teha, aga kui on soov, saab siiski teha. Minu arvates annab 4-päevane töönädal töötajatele veel rohkem vastutust – töötajad teavad, et nad peavad olema produktiivsed, et lubada endale kolm puhkepäeva,“ selgitas Aru.

Tiim lisas, et kuna pilootprojekt on kestnud üksnes veidi üle kuu aja, vajab tööprotsesside paika loksutamine veel veidi aega, ent kui tagada selge kommunikatsioon ja teha konkreetsed kokkulepped, on ka need mured ületatavad.

Head Uudised GoodNews