1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eestis on kahe aastaga lisandunud ligi 2000 uut e-poodi
Eestis on kahe aastaga lisandunud ligi 2000 uut e-poodi

Eestis on kahe aastaga lisandunud ligi 2000 uut e-poodi

Eestis tegutseb praegu 7700 e-poodi, pandeemia tõi seega juurde ligi paar tuhat uut veebipoodi.

„2020. aastal monitoorisime domeene, kes kasutavad e-poe platvormi ning nende andmete järgi tegutses Eestis toona suurusjärgus 6000 erinevat e-poodi,“ ütles Eesti E-kaubanduse Liidu tegevjuht Tõnu Väät. „Eesti E-kaubanduse Liit analüüsis koostöös Omniva ja Smartpostiga nende unikaalsete ja aktiivsete klientide arvu eelmisel kuul. Täpsemalt, kuidas on viimase kuue kuu jooksul vähemalt üks kulleri või pakiautomaadi tellimus tehtud ning kes on seeläbi e-kaubandusega seotud. Omniva ja Smartposti kaudu saadetakse lähemale 75% kõikidest pakiautomaatide pakkidest ning 95-98% Eesti e-poodidest pakub valikus nimetatud kahe ettevõtte kaudu saatmisvõimalust ehk on nende kliendibaasis.“

Väädi sõnul jääb seega tõenäosus vaid paari protsendi kanti, et Eestis tegutseb aktiivselt e-poode, kes ei kasutaks partnerina Omnivat või Smartposti. „Liites selle paariprotsendilise varu, saame väita, et selle aasta juunis tegutseb Eestis suurusjärgus 7700 erinevat e-poodi, mis tähendab, et kahe aastaga kasvas siinsete e-poodide arv pea 2000 võrra,“ lisas Väät.

Eesti E-kaubanduse Liidu kirjelduse järgi on e-kaubandus kaupade või teenuste müük internetis toimuvate elektrooniliste tehingute abil. E-pood on virtuaalne pood internetis, mis võimaldab tegeleda e-kaubandusega.

2021. aastal kasvas eestlaste e-ostlemise käive Eesti Panga andmetel üle 50% ehk kokku 2,5 miljardi euroni. Eesti E-kaubanduse Liidu pakiautomaatide pakkide maht tõusis samal ajal enam kui 12 miljoni pakini, mis telliti ainuüksi pakiautomaatidesse. Seega on e-kaubandus Eestis plahvatuslikult kasvanud ja moodustab juba üle 20% jaekaubanduse kogumahust.

Kiiret kasvu peegeldab ka Eesti E-kaubanduse Liidu liikmete arv, mis on viimase kahe aasta jooksul kasvanud kaks korda. Kui 2020. aastal oli liikmeid suurusjärgus 250, siis nüüd juba pea 500. Eesti E-kaubanduse Liit on 2008. aastal loodud katusorganisatsioon, mis väljastab muuhulgas turvalise ostukoha usaldusmärgist.

Head Uudised GoodNews