1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Eestlased saavad nüüd YouTube’i videotega lihtsamalt raha teenida
Eestlased saavad nüüd YouTube’i videotega lihtsamalt raha teenida

Eestlased saavad nüüd YouTube’i videotega lihtsamalt raha teenida

YouTubeAlates sellest nädalast on YouTube’i Eesti kasutajatel võimalik liituda videokeskkonna partnerprogrammiga, mis võimaldab kasutajatel oma loodud sisu pealt raha teenida ning hõlpsamalt auditooriumi suurendada.

Google’i Baltikumi turundusjuhi Regimantas Urbanase sõnul oli YouTube’i keskkonnas ka varem oma loodud sisu pealt raha teenida, kuid selle jaoks tuli enda konto registreerida mõnesse välisriiki. Nüüdsest selle jaoks vajadus puudub. “YouTube’is on praeguseks üle miljoni kanali, mis tänu partnerprogrammile oma sisu eest raha teenivad. Digitaliseerumise võidukäik on muutnud internetist saadava info aina visuaalsemaks. Video on hea võimalus oma sõprade, jälgijate või klientide kõnetamiseks,” selgitas Urbanas.

Regimantas Urbanase hinnangul on YouTube’is üle miljardi kasutaja ning igas minutis laaditakse üles 100 tundi videoid. Levinumaid raha teenivad YouTube’i kanalid tegelevad mängude arvustamise või muusikavideote levitamisega. “Ka Eestis on palju selliseid kanaleid tekkinud ning uue programmi abil nende arv kindlasti tõuseb,” märkis Urbanas.

Eestis muusikaäris tegutseva ettevõtte Moonwalk tegevjuhi ja artistide mänedžeri Tambet Mumma sõnul on YouTube artistide jaoks muutunud sama oluliseks kanaliks nagu televisioon ja raadio, kuid peamine erinevus on see, et seal puudub sisu üle otsustav toimetaja. ”Moonwalkstudio kanalil, mis on hetkel kümne läbi aegade kõige vaadatumate Eesti kanalite seas, saab YouTube’is lähiajal täis 15 miljonit vaatamist,” selgitas Mumma. Ta tõi näiteks, et Getter Jaani ja Koit Toome aastatetagusel ühislool “Valged ööd” on kanalis üle 2 miljoni vaatamise. Mumma ei osanud ennustada, kas partnerprogramm Eesti kasutajate seas kohe suurt aktiivsuse tõusu toob. “Pikas perspektiivis on positiivne mõju kindlasti olemas.”

Programmiga liitumine annab kasutajatele teisigi eeliseid, näiteks saavad kasutajad täiendada oma teadmisi erinevate tööriistade abil, nagu Creator Helpbook, Creator Academy ja Creator Hub. Need tasuta pakutavad rakendused õpetavad, kuidas ja millist sisu luua ning kuidas kasvatada oma auditooriumi. Lisaks saavad programmiga liitunud võrreldes tavakasutajaga parema ülevaate kanali tulemustest. YouTube Analytics tööriist aitab mõõta kanali efektiivsust ja pakub erinevaid võimalusi videote vaadatavuse ja efektiivsuse analüüsimiseks.

Lisainfo YouTube’i partnerprogrammi kohta leiab SIIT.

YouTube on populaarseim videokeskkond maailmas, mida kasutavad miljonid inimesed oma videote jagamiseks ja vaatamiseks. YouTube on Google’i tütarettevõte, mille peakontor asub San Brunos, California osariigis.

Head Uudised GoodNews