1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Elisa 4G jõuab tänasest iga tallinlase koju
Elisa 4G jõuab tänasest iga tallinlase koju

Elisa 4G jõuab tänasest iga tallinlase koju

Elisa värskelt tihendatud 4G leviala katab nüüdsest pealinna sajaprotsendiliselt ning tänu sellele jõuab senisest kordades kiirem mobiilne internet iga pealinlase koju.

Elisa võrgujuhi Andrus Kaarelsoni sõnul on mobiilse interneti kasutuskogemus 4G võrgus 10 korda parem senisest 3G kasutuskogemusest. „Uued mobiilse interneti kiirused Elisa 4G võrgus tähendavad kliendile eelkõige paremat online multimeediakogemust, kuna andmed liiguvad kiiremini ning isegi kõrgema kvaliteediga videote allalaadimine võtab vähem aega,“ ütles Andrus Kaarelson. „4G kiiruste kontekstis ongi oluliselt suurem roll eriti videopildil, sest suurenenud kiirustel on mugavam kasutada näiteks videostriimi ehk video või TV vaatamise võimalust otse internetist või videokonverentsi pidamist üle mobiilse interneti.“

Elisa lisas uued 4G tugijaamad kõikidesse Tallinna linnaosadesse, kasutades võrgu rajamisel madalaid 4G sagedusi. „Just madalad 4G sagedused võimaldavad kliendile pakkuda korralikku levi ka siseruumides,“ märkis Andrus Kaarelson. „Põhjamaade tingimustes kasutavad Eesti inimesed mobiilset internetti enamuse ajast siseruumides ning Elisa eesmärgiks on pakkuda teenust seal, kus on klient.“

Sellele, et siselevi tugevus ja kvaliteet on mobiilse interneti teenuse kasutajatele äärmiselt oluline, annab kinnitust ka Eesti juhtiva turundusuuringute firma TNS Emor uuring, mille järgi kasutab ligi 69% Eesti elanikest mobiilset andmesidet just siseruumides.

Elisa on neljanda põlvkonna mobiilse interneti võrgu väljaarendamisel valinud algusest peale kliendikeskse lähenemise ehk leviala väljaehitamise madalatel sagedustel. „Tänu headele leviomadustele, sealhulgas siseruumides, pakub LTE800 võrk võimalust mobiilse andmeside osutamiseks nii linna- kui ka maapiirkonnas,“ kirjeldas Andrus Kaarelson. „Madala 4G sageduse suureks eeliseks on kordades laiem leviulatus ning korralik siselevi. Madal sagedus levib kuni viis korda paremini kui kõrge sagedus ning siselevi puhul on madala sageduse eelis kohati veelgi suurem.“

Kõrge sagedus 2600MHz levib mõõdukalt välitingimustes ning võimaldab head levi pakkuda vaid tugijaama lähiraadiuses. Seni Eesti linnades kõrgetel sagedustel välja ehitatud 4G levialad ei taga klientidele kvaliteetset siselevi. Tulevikus kasutatakse kõrgeid 4G sagedusi ennekõike mahtude laiendamiseks.

Elisa 4G LTE võrk katab üle 95% Eesti territooriumist ning tänu sellele on Elisa kliendil võimalus kasutada 4G teenust kõikides maakondades üle riigi. Elisa on ka ainus mobiilsideoperaator Eestis, mis pakub mahu- ja kiirusepiiranguta mobiilse interneti paketti ning seda kõige soodsama hinnaga.

Elisa võitis Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA) poolt korraldatud teise 4G LTE800 MHz sagedusala kasutusloa 7. augustil ning avas võrgu koheselt peale litsentsi väljastamist – 12. augustil.

Head Uudised GoodNews