1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Euroopa kosmosekonverentsi tähelepanu keskmes on kosmosemajandus
Euroopa kosmosekonverentsi tähelepanu keskmes on kosmosemajandus

Euroopa kosmosekonverentsi tähelepanu keskmes on kosmosemajandus

Euroopa Parlamentidevahelise Kosmosekonverentsi Viinis toimuva aastaistungi tänavuseks fookusteemaks on Euroopa panus kosmosemajandusse. Lisaks sellele läheb hääletusele Venemaa assotsieerunud liikmestaatus, et riik eemaldada sellest ühendudest. Eesti seisukoht on, et Venemaa liikmestaatuse küsimuses tuleb saavutada resoluutne otsus.

„Koostöö Venemaaga on mõeldamatu ka kosmoses. Euroopa kosmosevaldkonna eesmärk peab olema Venemaa täielik isoleerimine, et ühel hetkel Ukrainaga koos oma võimekust kosmoses tõsta“, ütles Kadastik.

Istungil osalevad Eesti delegatsiooni esimees Mario Kadastik ja delegatsiooni liige Tõnis Lukas.

Kadastik selgitas, et Euroopa Parlamentidevahelise Kosmosekonverentsi (European Interparliamentary Space Conference – EISC) eesmärk on pakkuda Euroopa riikide parlamentidele võimalust vahetada infot, arutleda ja teha analüüse kosmosepoliitika vallas. EISC-i istungitel vastu võetud resolutsioonid ei ole rahvusparlamentidele siduvad, kuid organisatsioon aitab mõtestada Euroopa riikide seadusandjate rolli kosmose valdkonnaga tegelemisel.

Eesti tegevused kosmosevaldkonnas on täna tihedalt seotud Eesti Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) liikmelisusega ja Euroopa Liidu (EL) kosmoseprogrammiga. ESA täidab Eesti kosmosevaldkonnas hankeagentuuri rolli, kuni pole loodud vastavat riiklikku struktuuri.

Eesti kosmoseprogrammi eesmärk on võimaldada kõrgtehnoloogial põhineva ettevõtluse arengut Eestis ning selle tulemusena suurendada toodete ja teenuste eksporti, arendada kohalikku kosmosetööstust, haridust ja teadust. Oluline on paranda Eesti ettevõtete positsiooni tarneahelates ja aidata kaasa peatöövõtjate tekkele Eestis.

Pärast aastaistungit toimub Austria parlamendis ka Euroopa Kosmosepoliitika Instituudi 20. aastapäeva pidustused, kuhu on kutsutud ka Euroopa Kosmoseagentuuri ja muude kosmosevaldkonna sidusrühmade esindajad.

Euroopa Parlamentidevaheline Kosmosekonverents asutati 1999. aastal ning selle täisliikmeks võivad olla Euroopa Liidu ja Euroopa Kosmoseagentuuri liikmesriikide rahvusparlamendid, kes on loonud kosmose küsimustega tegelemiseks komisjoni või toetusrühma.

Head Uudised GoodNews