1. Avaleht
  2. Äri
  3. EXPO I Tallinn ja Tartu korraldasid Dubais tuleviku linna äriseminari
EXPO I Tallinn ja Tartu korraldasid Dubais tuleviku linna äriseminari

EXPO I Tallinn ja Tartu korraldasid Dubais tuleviku linna äriseminari

Tallinn ja Tartu korraldasid IT-äridelegatsiooni ühisvisiidi raames 10. jaanuaril Dubai EXPO Eesti paviljonis tuleviku linna lahendusi tutvustava äriseminari, mille avakõne pidas linnapea Mihhail Kõlvart.

Kahe Eesti suurima linna näidetel tutvustati häid praktikaid linnade ja ettevõtete omavahelisest koostööst, mis on aidanud turule tuua uusi nutikaid tooteid ja teenuseid linnade jätkusuutlikuks arenguks ning pakkunud tehnoloogia abil lahendusi aktuaalsetele linnalistele probleemidele.

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart ütles, et maailmanäitusest osavõtu eesmärk on toetada Eesti ettevõtteid edulugude tutvustamisel ning näidata ühtlasi Tallinna kui tehnoloogiliste innovatsioonide väljatöötamiseks ideaalset asukohta. „Tallinnal on ambitsioon kujuneda erinevate tehnoloogiate, uuenduste ja ettevõtetega koostöö abil süsinikneutraalseks linnaks ning pakkuda seeläbi suurepärast elukeskkonda ja -elukvaliteeti, aga ka tarka ja andmetele tuginevat linnajuhtimist,“ ütles Kõlvart.

Eesti ettevõtted tutvustasid tehnoloogilisi lahendusi linnadele

Auve Tech, Datel, Telia, Mobi Lab, Positium, Bercman Technologies ja Eye Vi Technologies on koostöös Tallinna ja Tartuga oma erinevaid tooteid testinud ja arendanud.

Autonoomsete transpordilahenduste arendamise ning tootmisega tegelev ettevõte Auve Tech pakub täismahulist teenust, mis hõlmab endas autonoomseid sõidukeid ning nende integreerimist erinevatesse keskkondadesse. Esimesed katsekilomeetrid on linnades läbinud ettevõtte arendatav maailma esimene isejuhtiv vesinikusõiduk.

Tarkvara ja infosüsteeme arendav Datel, kes muu hulgas on loonud Tallinna linnale planeeringute infosüsteemi, on suurlinnadele suunanud uue tootena Euroopa Liidu satelliidi andmetel baseeruv varajase hoiatuse süsteemi, mis suudab tuvastada suurte infrastruktuuride – nt sillad, torujuhtmed, suurhooned – nihkumise või vajumise kuni 1 mm täpsusega.

Telia Company kui üks Euroopa suuremaid telekommunikatsiooniettevõtteid pakub teenuseid nii era- kui ärikliendile. Linnadele suunatud tootena on välja töötatud Crowd Insightsi teenus, mis võimaldab mobiilivõrgu anonüümsetele koondandmetele tuginedes analüüsida inimeste liikumist ning teha seeläbi andmepõhiseid juhtimisotsuseid.

Disaini- ja tarkvaraarendusfirma Mobi Lab on Tartu linnas välja arendanud näiteks mobiilirakenduse Tartu bussiajad, mis võimaldab nutitelefonist vaadata Tartu linnaliinide reaalajainfot. Lisaks sellele on nad teinud liitreaalsuse lahendusi Loodusmuuseumile. Mobiilpositsioneerimisel saadud andmeid analüüsiva Positiumi abil on Tartu linnas ümber korraldatud kogu bussiliinide võrgustik, mis arvestab inimeste liikumisvajadusi.

Bercman Technologies tegeleb liiklusohutust suurendavate toodete ja teenuste arendamine ja müümisega. Üheks nende tooteks on nutikad ülekäigurajad, mis on paigaldatud ka Tartusse.

Uudset autodele paigaldatavat kaardistamistehnoloogiat pakkuv Eye Vi Technologies tuvastab automaatselt teetähised ning teekatte defektid ning loob isesõitvate autode juhtimiseks vajalikud täpsed kaardid.

Tartu ja targa linna lahendused tekitasid suurt huvi

Eesti paviljonis seni toimunud seminaride seas oli targa linna lahendusi tutvustav seminar üks külastatumaid.

„Dubai EXPO 2020 maailmanäitusel osalevad koos Tartu ettevõtjad ja linnavalitsus, et toetada ettevõtteid rahvusvahelisemaks muutumisel. Tänane Tallinna ja Tartu ühisseminar Eesti paviljonis oli rahvast tulvil – huvi oli väga suur nii Tartu kui targa linna digilahenduste vastu. Loodame, et meie siinne koostöö ettevõtjatega inspireerib ka teisi linnasid. Meie hea koostöö ülikoolide ja ettevõtetega on see, mida siin palju uuritakse ja küsitakse,“ ütles Tartu linnapea Urmas Klaas.

EAS-i ekspordinõunik Ege Devon tõdes, et Araabia Ühendemiraadid ja Eesti on mõtteviisilt ja ambitsioonilt üsna sarnased. “Mõlema jaoks on innovatsioon, tark linn ning jätkusuutlikkus olulised märksõnad nii tänases kui ka homses maailmas. Seda silmas pidades loodan, et tänasest seminarist kasvab välja nii mõnigi edukas koostööprojekt,“ leidis Devon.

Maailmanäitus on Dubais avatud 2022. aasta märtsi lõpuni.

Head Uudised GoodNews
tags: