1. Avaleht
  2. Äri
  3. FOTOD I Üheksa Eesti saatkonda Tokyost Nairobini said esindusruumide kavandid
FOTOD I Üheksa Eesti saatkonda Tokyost Nairobini said esindusruumide kavandid

FOTOD I Üheksa Eesti saatkonda Tokyost Nairobini said esindusruumide kavandid

18.-20. veebruarini toimusid Tehnopoli ja välisministeeriumi korraldatud innovatsioonipesade ideetalgud. Esikoha võitis Abu Dhabi tiim koosseisus Silja Kõiv, Kristi Roosimägi, Lehari Kaustel ja Madis Sassiad, kelle terviklik saatkonna juurde plaanitava esindusruumi kontseptsioon annab tehnoloogia ja looduse lõimimisel edasi kogemuse Eestist.

Ideetalgute eesmärk oli välja töötada üheksa Eesti saatkonna juurde kavandatavate innovatsioonipesade ehk Eesti avalike esitlusruumide kontseptsioonid. Innovatsioonipesad võimaldavad tutvustada maailmale Eestis loodud nüüdisaegseid lahendusi nii ettevõtluse kui ka loomemajanduse vallas, edendada nende eksporti asukohariikides ja tuua Eestisse välisinvesteeringuid.

48-tunnistel ideetalgutel osales 13 tiimi, kuhu kuulusid nii noored kui ka kogenud arhitektid, disainerid, IT-eksperdid ja ettevõtjad, kes mõtlesid iga välisriigi jaoks välja erilahenduse, mis määrab vastavale innovatsioonipesale nii sisu kui ka vormi. Innovatsioonipesad on kavandatud üheksasse linna: Tokyo, Toronto, Berliin, London, Soul, Riia, Nairobi, Abu Dhabi ja Singapur.

Ideetalgutel pälvis esimese koha Abu Dhabi tiim, kelle kontseptsiooni “Experience Estonia” eesmärk on tõsta Eesti riigi ja ettevõtete nähtavust ning tekitada huvi Eesti toodete ja teenuste vastu Lähis-Ida piirkonnas, selgitas tiimi liige Silja Kõiv.

“Kontseptsioon näeb ette multifunktsionaalseid ruume, mida ilmestavad viis innovatsioonipesa, tutvustades lähemalt Eesti e-riigi teenuseid, küberturvet, kaitsetööstust, rohemajandust ning hariduse ja kultuuri valdkonda. Eesti elamuste edasi andmiseks kasutatakse kõrgtehnoloogilisi ja uudseid lahendusi: LED-seinad, hologrammid, vestlusrobotid, laserkiired. Rõhk on dünaamilisusel, kiiresti on võimalik vahetada esitletavaid valdkondi ning temaatikat. Idee visualiseerimisel soovime tänada KNM Eestit ja arhitekt Osvald Nuterit,” rääkis Kõiv.

Teise koha sai Soul I meeskond, kes lõi multifunktsionaalsed ruumid tööks, kohtumisteks ja üritusteks. Liitreaalsus kaasab külastajat interaktiivsel viisil ning tutvustab tiimi sõnul Eesti hinge (loodust, kultuuri ja äri). Kasutades ARN-i liitreaalsustehnoloogiat ja QR-koode, saavad külastajad näha Eesti tooteid, pärimust ja olulisemaid vaatamisväärsusi.

Kolmanda koha sai Berliin II, kelle teisaldatavad ja jätkusuutlikud ettevõtlusinkubaatorid Koda-Kond annavad alustavatele Eesti ettevõtjatele, loomemajandajatele ning rahvusvahelistele e-residentidele töö- ning kohtumisruumid, kust paremini Saksamaa turule siseneda.

Lisaks pälvis eripreemia Nairobi meeskond, kes sai Turunduslabori koolitusplatvormile ligipääsu kuueks kuuks. Teiseks eripreemia laureaadiks osutus tiim Singapur, kes võitis priipääsmed iduettevõtete kogukonna tähtüritusele Latitude 59.

Žürii- ja Tehnopoli juhatuse liikme Indrek Orava sõnul oli rõõmustav, et kiirformaadis ja viirusest tingitult keerulistes füüsilistes tingimustes peetud üritus tõi kokku niivõrd hea tasemega töid. “Mulle väga meeldis tiimide läbimõeldus, originaalne lähenemine ning visuaalse ja funktsionaalse poole omavaheline seotus. Osalejad olid konsulteerinud asukohariigi ekspertidega ning pakkusid välja reaalsetes asukohtades toimivaid lahendusi. Usun, et siit tuli piisavalt ideid, mida koostöös Eesti välisesindustega edasi arendada ning lähiajal ka realiseerida,” sõnas Orav.

I koht, tiim Abu Dhabi. Foto: Kaisa Nele Hendla

Ideetalgute võitjad

Abu Dhabi I (5000 eurot): Silja Kõiv (Holo Fit Zone), Kristi Roosimägi(Holo Fit Zone), Lehari Kaustel (Global Virtual Solutions) ja Madis Sassiad (Go Swift)

Soul II (3000 eurot): Aleksander Bitskov (ARN), Anastassia Rozenfeld (ARN), Eduard Vassiljev (ARN), Kristina Kudrjavtseva (ARN), Tiina Pärtel (Narmla Disain)

Berliin III (1500 eurot): Mia Tamme, Paul Grünenwald, Hannah Segerkrantz, Boris Lancelot, Priit Kruus (Dermtest)

Abu Dhabi kontseptsioon
Soul 1 kontseptsioon

Eriauhinnad

Nairobi: Germo Ausin (EKA), Karolin Kull (EKA), Britta Saks (Relo Est), Aliine Lotman (Mondo)

Singapur: Kristel Mõistus (haridus- ja noorteamet), Annely Tank (Ed Tech Estonia), Kaia Kirs (Bruce Platform), Priit Pint (Astro Baltics), Rain Ant (Astro Baltics)

Nairobi kontseptsioon
Head Uudised GoodNews