1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Keskerakond: Eesti Pank viitab õigele ohule, kuid pakub valet lahendust
Keskerakond: Eesti Pank viitab õigele ohule, kuid pakub valet lahendust

Keskerakond: Eesti Pank viitab õigele ohule, kuid pakub valet lahendust

“Kodu soetamine peab riigi toel noorte perede jaoks muutuma soodsamaks, mitte kättesaamatumaks,” kommenteeris Jüri Ratas teadet, et kinnisvaraturu ülekuumenemise ilmnemisel võib keskpank üle vaadata nõuded eluasemelaenude andmisele.

“Sellest, kui hästi elavad lastega pered, sõltub mitte ainult nende, vaid terve Eestimaa käekäik. Ka laste arv peredes on tugevas seoses sellega, kui heades tingimustes nad elada saavad. Rääkimata aina lisanduvatest üksikvanematest ja kärgperedest, kelle võimalused on reeglina veel kesisemad,” sõnas Ratas.

“Eesti Pank viitab õigele ohule, kuid pakub valet lahendust. Keskpank tunneb muret, et eluasemeturul võib hinnakasv veelgi kiireneda. Selle tõttu võib kodu soetamine noortele peredele raskemaks muutuda. Lahendusena pakutud riigipoolse toe kitsendamine ja karmistamine võib tekitada vähemalt sama suure probleemi. Võimalusest kasutada pere elamistingimuste parandamiseks riigi tuge jääksid ilma kõik pered, kellel on eeldused veel rohkem lapsi kasvatada,” lisas ta.

Ratas ütles, et lahendus peab aitama lastega peresid. Ühelt poolt tuleb noortele peredele pakkuda laiemaid ja soodsamaid tingimusi oma kodu soetamiseks. Riigi toel võiks kodu ostmiseks pere omafinantseering olla veel väiksem kui 10%, mida on praegu võimalik Kredexi toel saada. Teisalt tuleb ära hoida vastavate kulutuste tõusu.

“Selleks tuleb hinnata riske ja otsida lahendusi kõigil asjaosalistel üheskoos: keskpangal ja pankadel, lastega perede esindajatel ja kinnisvara arendajatel, ministeeriumitel ja parlamendil. Kavatsen Eesti Pangale teha vastava ettepaneku,” ütles Ratas.

Selleks, et leida tegelikule probleemile tasakaalukas lahendus, jagas ta mõningaid fakte:

✔️ Kinnisvara hinnatõus Tallinnas, Tartus ja Pärnus on viinud korterite ruutmeetrihindade suhte keskmisesse palka väga kõrgele. Seega noore pere jaoks omafinantseeringu kogunemise periood üha pikeneb. Kui sobiva kodu hind jääb 80 000-120 000 euro vahele ja Kredexi toel tuleb omafinantseeringuna tasuda sellest 10%, siis viie aasta jooksul on vaja koguda igakuiselt 130-200 eurot. Keskmise ja madalama sissetulekuga perele pole see lihtne.

✔️ Üpris ebavõrdses olukorras on pered, kes elavad üüripindadel. Korteri üürimine tähendab üldjuhul 40-120 euro võrra suuremat väljaminekut võrreldes laenumaksega. Üürimaksete ja kommunaalkulude kõrvalt on veel keerulisem säästa piisavalt raha oma korteri ostuks.

✔️ Maapiirkondades on üürimisvõimalused väga piiratud ja vabade elamispindade kvaliteet pole kiita ning need ei pruugi laenuga ostmiseks sobida.

Praeguste Kredexi tingimuste järgi on nooreks pereks perekond, kus kasvab vähemalt üks kuni 15-aastane (kaasa arvatud) laps. Fondi tegevus on ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministri pädevuses.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas teatas, et Keskerakond seisab Kredexi kodulaenu käenduse eest. “Iseseisvat elu alustavatel noortel ei ole sellist võimekust teha esimest sissemakset ja arvan, et neile on see tugi ääretult vajalik,” ütles ta.

Aas püstitas Facebookis küsimuse: mis on sinu arvamus?

❤️ – Kredexi kodulaenu käendus peab jätkuma senistel tingimustel
😯 – Kredexi kodulaenu käenduse tingimusi on vaja muuta karmimaks
😡 – Teema ei paku mulle huvi

Head Uudised GoodNews