1. Avaleht
  2. Äri
  3. KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Kaspar Aren: alustav ettevõtja ei tohi põrumist karta
KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Kaspar Aren: alustav ettevõtja ei tohi põrumist karta

KUULA RAADIO 2 SAADET “R2 PULSS” I Kaspar Aren: alustav ettevõtja ei tohi põrumist karta

Raadio 2 saates “R2 Pulss” käis saatejuht Taavi Libel külas digiturundusagentuuri Sharplife juht Kaspar Aren rääkimas, kuidas alustada ettevõtlust, kuidas leida motivatsiooni ning alguses teatud karidest mööda saada.

Kaspar Aren

Kui saad õppetunni, ei ole see kaotus

Aren tõdes, et ettevõtlus on üks kõige väljakutsuvamaid tegevusi, millega tegeleda. Tema ise oli ettevõtlik juba varajasest täiskasvanueast – 18. aastaselt juhtis ta kohalikku noorte organisatsiooni nimega Minu Eesti Noored, kus noortel oli võimalus kaasa rääkida kohaliku omavalitsuse tegevuste arendustes ning läbi viia sündmusi, kus oli isegi rohkem kui 500 inimest.

“Ma tundsin, et see on see, mis mind sütitab, kui saan inimesi kokku tuua, anda edasi ja võimendada sõnumeid,” meenutas ta.

Tihtipeale on alustavate ettevõtjate hirm, et midagi läheb vussi ja jäävad rahast ilma. Aren soovitas oma hirmule vastu astuda ja seda emmata. Ta ei tee saladust, et kaotas isegi alguses palju raha, aga mõistis, et tasub kaotused muuta õppetundideks ja õppida sellest, mida oleks võinud teha paremini.

Astu hirmule vastu!

Ta tõi ka välja, et nii palju kui ta on edukate ettevõtjatega rääkinud, on ta avastanud, et edukad inimesed julgevad põruda, kaotada ja sellest õppida. “Kui sa sellest õpid, siis see ei ole kaotus. Aga kui sa annad alla ja ennast ohvriks pead, on see küll kaotus,” rääkis ta.

Edukad inimesed julgevad põruda, kaotada ja sellest õppida.

Ära karda põruda ja ümbritse end heade inimestega!

Ettevõtluses on Arenil veel kaks selget põhimõtet, mida ta kasutab ja mis teineteist täiendavad. Üks on see, et ära karda põruda, sest sa põrud niikuinii, aga samal ajal ka ümbritse ennast heade inimestega.

“Mina isiklikult armastan ennast ümbritseda kahte sorti inimestega – ühed on sarnased inimesed, kes on minuga sarnasel teekonnal. Teine pool on ümbritseda end inimestega, kes on juba saavutanud seda, mida sina soovid saavutada,” rääkis ta.

Nii on ta Starfish Academy siseringi liige, mis täidab tema jaoks kahte mõtet – seal on inimesed, kes on temast investeerimise ja ettevõtluse alal kaugemal, aga ka inimesed, kes on sarnasel teekonnal.

Ära karda põruda, sest sa põrud niikuinii, aga samal ajal ka ümbritse ennast heade inimestega.

“See aitab hoida fookust paigas, mis suunas ma tahan liikuda ja need inimesed toetavad mind sellel teekonnal. Ma ütleksin nii alustavale kui ka edasijõudnud ettevõtjale, et see on nii määrav, kes on sinu ümber, sest sinu keskkond on tugevam kui sinu tahe,” usub ta.

KUULA RAADIO 2 INTERVJUUD!

Head Uudised GoodNews