1. Avaleht
  2. Äri
  3. Läti finantsettevõtte Delfin Groupi IPO investoritest 77% oli Eestist
Läti finantsettevõtte Delfin Groupi IPO investoritest 77% oli Eestist

Läti finantsettevõtte Delfin Groupi IPO investoritest 77% oli Eestist

Läti finantsettevõtte Delfin Groupi aktsiate esmase avaliku pakkumise (IPO) nõudlus oli 73% plaanitud mahust ehk 7,3 miljonist aktsiast ja ettevõte kaasas 8,1 miljonit eurot.

Eestist osales 4584 investorit, kes märkisid 3,2 miljonit aktsiat. Lätist osales 1146 investorit, kes märkisid 1,9 miljonit aktsiat, ja Leedust 153 investorit, kes märkisid 1,4 miljonit aktsiat. Ülejäänud riikidest võttis osa 44 investorit.

Ettevõtte juhatuse esimees Didzis Ādmīdiņš ütles, et arvestades osalenud investorite arvu ja kaasatud raha hulka, on tegemist selle aasta suurima aktsiate esmaemissiooniga Lätis ja suuruselt teisega Baltikumis. “Oleme tänulikud kõigile investoritele, kes meisse usuvad ja kes aitavad ettevõtte pikaajalisi finantseesmärke saavutada. Jaeinvestorite huvi ületas kaugelt meie esialgsed ootused,” ütles ta.

Täisedu puudumist selgitas ta sellega, et parasjagu on Baltikumis käimas teisigi suuri IPO-sid. “Küll aga võivad meie uued investorid oodata esimest tootlust juba detsembris, mil maksame kvartaalset dividendi. Delfin Group kavatseb kaasatud rahaga edukalt refinantseerida praeguseid kohustusi, mis võimaldab meil tulevikus parematel tingimustel laenu saada. Lisaks jätkame laenuportfelli ja kasumlikkuse kasvatamist vastavalt varem välja käidud finantsprognoosile,” selgitas Ādmīdiņš.

LHV panga institutsionaalse maaklertegevuse juht Ivars Bergmanis ütles, et Delfin Group suutis kaasata suurel hulgal investoreid, mis võib järelturul anda väärtpaberile hea likviidsuse. “Tänavune sügis on olnud Baltikumi kapitalituru ajaloos üks kõige aktiivsemaid perioode ja nii tuli Delfin Groupil rinda pista veel kolme Eesti ettevõttega, kes IPO, aktsia- või võlakirjaemissiooni kaudu raha kaasasid. Väärib märkimist, et 77% investoritest tuli Eestist, kus on Baltikumi kõrgeim finantsiline kirjaoskus ja kus aktsiatesse investeerimine on üsna levinud. Delfin Groupi aktsionäride arv on nüüd kolm korda kõrgem kui suuruselt teisel Riia börsil noteeritud ettevõttel,” rääkis Bergmanis.

Delfin Groupi kaasasutaja ja nõukogu esimees Agris Evertovskis ütles, et ettevõte on IPO läbiviimisse tohutult panustanud ja nad on tulemusega väga rahul. „Kui me 12 aastat tagasi alustasime, oli meil kõigest üks pandimaja ja visioon, kuidas pakkuda inimestele kiiret ja lihtsasti mõistetavat finantsteenust. See on endiselt meie DNA-s. Täna on meie peamine siht aga ettevõtte väärtuse kasvatamine, et sellest võidaksid kõik meie investorid,“ sõnas ta.

Enim osalesid Delfin Groupi IPO-l LHV kliendid, kes märkisid 52% aktsiatest. Swedbanki kliendid märkisid 40% ja SEB kliendid 6%. Ülejäänud pankade kliendid märkisid kokku 2% aktsiatest.

IPO käigus märkisid investorid 5 319 594 uut aktsiat, pärast mida ulatub Delfin Groupi aktsiate koguarv 45 319 594 aktsiani. Aktsia märkimishind oli 1,52 eurot.

Kauplemine Delfin Groupi aktsiatega algab Riia börsi põhinimekirjas 20. oktoobril. Delfin Groupist saab üks neljast Läti ettevõttest, kelle aktsiad on Balti börsil noteeritud.

Delfin Group annab kuus välja keskmiselt 35 000 laenu. Ettevõtte maksueelne kasum ulatus eelmise aasta lõpus 4,7 miljoni euroni.

Head Uudised GoodNews