1. Avaleht
  2. Äri
  3. Lätlaste Eleving Groupi käive ja kasum tegid mullu rekordid
Lätlaste Eleving Groupi käive ja kasum tegid mullu rekordid

Lätlaste Eleving Groupi käive ja kasum tegid mullu rekordid

Läti finantslahenduste pakkuja Eleving Group, millele kuulub muu hulgas Eestis populaarne autolaenufirma Mogo, tegi mullu oma ajaloo parimad majandustulemused.

Ettevõtte käive ulatus 152,2 miljoni euroni ja puhaskasum 8,8 miljoni euroni. Võrdluseks: 2020. aastal teenis ettevõte 1,1 miljonit eurot kasumit.

Kasumlikkust toetasid ajaloo kõrgeim EBITDA 58,9 miljonit eurot ja rekordiline laenuportfell, mis küündis 244,7 miljoni euroni. Head kasvu näitasid mõlemad peamised ärisegmendid: auto- ja tarbimislaenud.

“Alustasime eelmist aastat kindla eesmärgiga hoida strateegiline fookus olemasolevatel turgudel ja saavutada seal stabiilne kasv. Tagantjärele saame öelda, et me mitte ainult ei suutnud eesmärke täita, vaid ka ületasime need. Meie müügitulemused, käive ja EBITDA on suurenenud vähemalt 50 protsenti, mis näitab ärimudeli tugevust. Meie edu nurgakivideks on oskuslik riskijuhtimine läbi automatiseeritud lahenduste, tipptasemel IT-süsteemid ja väljakujunenud müügikanalid,” ütles grupi juhatuse esimees Modestas Sudnius.

Ettevõte hoiab fookust olemasolevatel turgudel, lansseerides samal ajal mitmeid uusi tooteid ja teenuseid, alates sõidukite rendiärist Baltikumis kuni pikaajaliste krediidilahenduste pakkumiseni Moldovas. “Uute teenuste pakkumine on oluline, et vastata kliendi muutuvatele soovidele ja eelistustele. Tänu sellele suudame hoida turuliidri positsiooni ka tulevikus,” sõnas Sudnius.

Läinud aasta oli oluline ka selle poolest, et ettevõte refinantseeris kohustusi ja kindlustas pikaajalise finantseerimise ärieesmärkide ellu viimiseks. “Mullu refinantseerisime kõik võlakirjakohustused, emiteerides Baltikumis 30 miljoni euro eest võlakirju ja refinantseerides varasemad eurovõlakirjad uue kõrgema tagatisega võlakirjadega. Samal ajal kaasasime uut kapitali, emiteerides 150 miljoni euro väärtuses eurovõlakirju tähtajaga 2026. Lisaks andsime eelmise aasta lõpus välja 25 miljoni euro ulatuses allutatud võlakirju, mida reitinguagentuur näeb omakapitali osana,” ütles finantsjuht Maris Kreics.

Eleving Group tegutseb Baltikumis, Kesk-, Ida- ja Kagu-Euroopas, Kaukaasias, Kesk-Aasias ja Ida-Aafrikas. Alates 2020. aastast on grupp olnud kahel aastal järjest Financial Timesi Euroopa 1000 kõige kiiremini kasvava ettevõtte nimekirjas.

Head Uudised GoodNews