1. Avaleht
  2. Äri
  3. Haagisetootja kasvatas 43% tootmispinda ja lõi juurde töökohti
Haagisetootja kasvatas 43% tootmispinda ja lõi juurde töökohti

Haagisetootja kasvatas 43% tootmispinda ja lõi juurde töökohti

Autohaagiste tootja Respo Haagised avas uue tootmishoone laienduse ning tegutseb nüüd 43% suuremal tehasepinnal – haagiste tootmise alla jääb laienduse järel ligi 12 000 m². Viimase kahe aasta jooksul on ettevõte tootmisvõimekuse kasvatamiseks investeerinud taristusse ja seadmetesse ligi 5 miljonit eurot.

Foto: Respo Haagised

Respo tegevjuhi Toomas Antonsi sõnul vajas ettevõte suuremat tootmispinda kasvamiseks ja tootmisvõimekuse tõstmiseks. “Pandeemia-aastad on küll olnud oma mõõnadega, kuid reisi- ja muud piirangud, mis sundisid inimesi kodu lähedal rakendust leidma, on kasvatanud just eratarbijate huvi haagiste vastu. Inimesed tegelevad rohkem näiteks kodu korrastamise ja hobidega lähiümbruses ning mugav on ju toimetada oma isikliku transpordivahendiga, olgu siis ehitusmaterjalide või hobisõidukite vedamiseks,” tõi Antons välja. Ta lisas, et aasta varasemaga võrreldes on haagiste nõudlus nii Eestis kui ka Põhjamaades kasvanud umbes 20%.

Lähiajal plaanib ettevõte töösse panna ka uued automatiseeritud tootmisseadmeid ning avada esinduse Tallinna lähedal. Suurema nõudluse tingimustes vajab ettevõte juurde ka töökäsi ning hetkel otsitakse 20 uut inimest, sealhulgas monteerijaid, laotöötajaid, pingioperaatoreid ja keevitajaid.

Foto: Respo Haagised

Hetkel toodab Respo oma Tartumaal asuvas tootmises aastas ligi 15 000 haagist, millest Eestis müüakse 15%, ettevõtte põhiturg asub Soomes, Rootsis ja Norras. Investeeringud annavad Antonsi sõnul võimaluse tootmisvõimekust kasvatada esialgu kolmandiku võrra. “Tootmisvõimekuse suuremaks kasvatamiseks on esmalt vaja ületada koroonakriisiga kaasnenud ülemaailmsed tarneprobleemid. Suur nõudlus on lehtmetalli ja veermiku osade järele ning paljude komponentide tarneajad on nihkunud kahelt-kolmelt nädalalt kuude pikkuseks,” märkis tegevjuht.

Uue tootmishoone juurdeehitusega sai haagiste tootmisala juurde 4200 m² kasulikku pinda ning nüüd jääb ainuüksi tootmise alla ligi 12 000 m². Uue hoone kogupindala on 4600 m². Lisaks laiendas ettevõte laoala ja omab nüüd ca 8 hektari suurust välisladu ning 3500 m² suletud laopinda.

Foto: Respo Haagised

Respo on ainus haagisetootja, kes avas kaks aastat tagasi koroonakriisi tingimustes kontaktivabad haagiste iseteenindulikud müügijaamad. Hetkel on ettevõttel kaks iseteenindust Tartumaal ja Läänemaal kokku 12 müügijaamaga, lähiajal lisandub 18 müügijaamaga iseteenindus ka uue rajatava Tallinna esinduse juurde. Iseteeninduse kaudu on soetatud ligi 300 haagist.

Head Uudised GoodNews