1. Avaleht
  2. Äri
  3. Leedu pangaväline finantseerimisettevõte SME Finance siseneb Eesti turule
Leedu pangaväline finantseerimisettevõte SME Finance siseneb Eesti turule

Leedu pangaväline finantseerimisettevõte SME Finance siseneb Eesti turule

End Balti riikide suurimaks nimetav pangaväline finantseerimisettevõte SME Finance siseneb Eesti turule.

SME Finance on investoritelt kaasanud enam kui 100 miljonit eurot ja on tänu sellele valmis esitama Eesti väikestele ja keskmise suurusega ettevõtjatele konkurentsivõimelisi pakkumisi ning laia finantseerimistoodete portfelli: ärilaene, faktooringut ja liisingut. Ettevõtte eesmärk on saada tõsiseks alternatiiviks pankadele, kes on pandeemia ajal ettevaatlikud, ja saavutada juhtpositsioon riigi pangavälisel finantseerimisturul.

SME Finance Baltikumi müügijuhi Lukas Baškyse sõnul puutub Eesti ettevõtlus kokku Leedu ja Läti ettevõtluse väljakutsetega. „Tuleme Eesti turule, et seda olukorda muuta. Mõistame, et praegu on äriettevõtetele kriitiliselt tähtis omada finantseerimispartnerit, kes võtab vastu kiireid ja paindlikke otsuseid. Just selline lähenemine on meil võimaldanud kanda kinnitada Leedus ja Lätis ning suurendada laenuportfelli 70% võrra 63 miljoni euroni,“ väitis Baškys. Ettevõte on seadnud eesmärgiks kasvatada 2021. aasta jooksul Balti riikides laenuportfelli 165 miljoni euroni.

Ettevõtte kliendid saavad vastuse rahastamise taotlusele ühe päeva jooksul, kuna otsus tehakse tehisintellektil põhinevatele riskihindamise algoritmidele tuginedes. Teenuste kasutamist hõlbustab kaasaegne iseteenindussüsteem. Ettevõtte eesmärk on see, et lõppklient maksaks aastaintressi 5-10% ja juurdepääs rahastamise allikatele muutuks hõlpsaks.

2020. aasta sügisel Euroopa Komisjoni uuringus täheldas 30% Eesti vastajaid, et pankade laenude andmise tahe on vähenenud. See on kõige suurem näitaja Euroopa Liidus. Eesti ettevõtjatest väitis 20%, et nad on kasutanud muid laenude rahastamise võimalusi. Ka selle näitajaga on Eesti Euroopa Liidus 1. kohal, kuna keskmiselt vaid 7% ettevõtjatest on proovinud kasutada pangavälise finantseerimise võimalusi.

SME Finance’i käibest moodustavad praegu suurima osa ehk 71,3% ettevõtluslaenud, mida antakse kinnisvaratagatisega või ilma, käibekapitali finantseerimiseks, kuid ka investeerimiseks põhivarasse. Faktooringutooted moodustavad käibest 27,5%. Liisinguteenus, mida hakati osutama 2020. aastal ja mis on praegu kiiresti kasvav, moodustab 1,2% käibest. 2021. aasta keskpaigast alustab tegevust neopank SME Bank.

Head Uudised GoodNews