1. Avaleht
  2. Teenus
  3. Logistikahiid DB Schenker ja Lufthansa avasid maailma esimese CO2-neutraalse kaubalennuliini
Logistikahiid DB Schenker ja Lufthansa avasid maailma esimese CO2-neutraalse kaubalennuliini

Logistikahiid DB Schenker ja Lufthansa avasid maailma esimese CO2-neutraalse kaubalennuliini

Maailma suurim logistikafirma DB Schenker alustas koostöös Lufthansaga aprillis iganädalaste regulaarsete Frankfurt-Shanghai kaubalendudega, milleks kasutatakse jätkusuutlikku ja süsinikuneutraalset lennukikütust.

AS-i Schenker juhatuse liikme Kristo Vrageri sõnul on Schenker esimene logistikakontsern, mis pakub CO2-neutraalse lennutranspordi võimalust. „Süsinikuneutraalsete lendudega Frankfurdi ja Shanghai vahel säästetakse igal nädalal 174 tonni fossiilkütust,“ ütles Vrager. „Ettevõtete jaoks on see teenus küll kallim, aga neid kliente, kes üritavad oma jalajälge loodusele vähendada ja muuta tarneahelaid jätkusuutlikumaks ja kliimaneutraalsemaks, on järjest rohkem. Süsinikuneutraalne lennutransport muutub ka Balti klientidele nähtavas tulevikus kättesaadavaks.”

Lennundussektor leppis kokku, et 2050. aastaks vähendatakse CO2 emissioone poole võrra. Kuna lennukid ei saa tehnilistel põhjustel veel lähitulevikus alternatiivseid kütuseid, nagu vesinik või elekter kasutada, siis on praegu ainus viis selle eesmärgi poole liikuda jätkusuutlike lennukikütuste kasutamine. Keemiliselt fossiilse kütusega sarnane jätkusuutlik lennukikütus valmistatakse näiteks kasutatud toiduõlist või biomassist.

„Jätkusuutlik kütus on praegu küll kallim ja selle saadavus on piiratud, aga seda on võimalik kasutada olemasoleva infrastruktuuri ja lennukitega. Jätkusuutliku kütusega toodetakse kuni 80% vähem süsinikgaasi. Ülejäänu kompenseeritakse näiteks kütuse valmistamiseks kasvatatud taimede õhust süsihappegaasi sidumisega ja metsade taasistutamisprojektidega. See tagab, et CO2-neutraalsed lennud ei tooda maailma kasvuhoonegaase juurde,“ ütles Vrager ja avaldas lootust, et ka teised logistika- ja lennufirmad alustavad süsinikuneutraalsete lendudega.

Lufthansa ja DB Schenker tegid maailma esimese CO2-neutraalse kaubalennu 2020. aasta novembris. DB Schenkeri käive kasvas mullu 3% 17,7 miljardile eurole.

Head Uudised GoodNews