1. Avaleht
  2. Toode
  3. NÕUANDED I Kuidas osta või müüa kasutatud autot?
NÕUANDED I Kuidas osta või müüa kasutatud autot?

NÕUANDED I Kuidas osta või müüa kasutatud autot?

Viimastel kuudel on kasutatud autode turg olnud eriti aktiivne, kuid kuidas peaks algaja oskama selles orienteeruda? Et aidata inimestel valmistuda auto ostmiseks või müügiks, on Citadele eksperdid pannud kokku näpunäited, mida tehingusse minnes arvesse võtta ja kuidas vältida levinumaid vigu.

„Venemaa sissetung Ukrainasse tekitas väga tõsise ahelreaktsiooni autotootjatele, kes Covid-19 pandeemia tagajärgedest alles toibuma hakkasid. Selle tulemusena ei tõuse mitte ainult autode hinnad, vaid pikenevad ka tarned. See mõjutab otseselt ka kasutatud autode hindu – uued autod on defitsiitne kaup, mistõttu nõudlus kasutatud autode järele kasvab. Hinnatõus toob kasu inimestele, kes plaanivad autot müüa, kuid neil, kellel on vaja autot osta peavad veenduma õige valiku tegemisel,“ selgitab Citadele Leasing Eesti filiaali juht Rainer Moppel.

Vali auto oma elustiili järgi

Parim auto on see, mis sobib teie elulaadi ja planeeritud eelarvega. Hinnake, kuhu ja kui sageli sõidate, et mõista, kui suurt või kompaktset autot vajate. Näiteks suurele perele või väikelapse emale on kindlasti oluline masina pagasiruumi suurus, sest mahtuma peab sinna ju lapsevanker. Sportliku eluviisi harrastaja mõtleb aga näiteks jalgratta transportimiseks vajalikele võimalustele. Tasub hinnata ka seda, millistel teedel auto sõitma hakkab – kas ainult linnas või ka mööda maanteid ja maastikul. Kui on tarvis sõita kehvadel teedel ja maastikul, on mõttekas valida kõrge kliirensiga ja võimsam auto.

Teised tegurid, mida tuleb hinnata, on käigukasti tüüp, mootori tüüp ja sõitmisega kaasnevad kulu, vajalik varustus jne. Näiteks automaatkäigukastiga on linnas lihtsam liigelda ja linnas pole suure tõenäosusega nelikveolist autot vaja. „Olge oma pere harjumuste osas realistlik, et leida enda eelarve ja elustiiliga sobiv auto,“ lisab Moppel.

Kust kasutatud autot osta?

Eelkõige soovitame kasutatud auto osta tunnustatud sõidukite müüjalt. Kuid ka siinkohal tuleks kontrollida ettevõtte tausta kasvõi kiire Google otsinguga, kus saab üldjuhul kiire tagasiside, kui müüja on minevikus seotud mõne pahandusega, sõidumeeriku kerimisega või muu negatiivse kliendikogemusega. Kindlasti pööra tähelepanu ohumärkidele, näiteks kui müüja müüb selgelt alla turuhinna autot, väites samas, et tegemist on ideaalses korras masinaga mis lisainvesteeringuid ei vaja,  kui auto on näiteks kümme aastat vana, aga läbisõit on 50 000 kilomeetrit, või kui salongi nahksisustus või kangas on kulunud, siis on see märk ettevaatusele. Võib-olla on müüjal usutav jutt, et auto seisis enamjaolt kasutuna garaažis, aga sellisel ajal tuleks läbisõitu ja sõiduki seisukorda kontrollida.  Eraisikult autot ostes peaks samuti tegema müüjale taustakontrolli, sest mistahes hilisemad vaidlused auto tehnilise seisukorra üle on eraisikute vahelistes tehingutes keerulised ja lõppevad enamasti kohtus.

Tutvuge autoga päevavalguses. Kui tekivad mistahes küsimused, küsige ja veenduge et saaksite oma küsimustele vastused. Kui kuuldu ei veena, korraldage auto tehniline ülevaatus enda poolt valitud autoteeninduses. Kindlasti sõlmige kirjalik ostu-müügileping, mille mõlemad osapooled allkirjastavad. Võimalusel märkige ära ka nähtavad vigastused ning sõiduki läbisõit.

Kuidas auto eest tasuda?

Tasuge auto ostu eest kindlasti pangaülekandega. Tõendamaks et olete raha tasunud ja omate sellele omandiõigust, peaks kontrollima ka seda, et müügilepingu allkirjastaja ja makse saaja oleksid samad isikud.

Kui ostusummast on vaid osa olemas ning vajate lisafinantseeringut, kasutage nende finantseerijate teenuseid, kes on kantud Finantsinspektsiooni krediidiandjate ja -vahendajate nimekirja. Odavama auto  saab osta laenuga ja kallimate sõidukite puhul on mõistlik kasutada liisingut. Ebameeldivate üllatuste vältimiseks tutvuge kindlasti kõigi lepingutingimustega, mitte ainult laenusumma, kuumakse ja tähtajaga, vaid ka kindlustuse kohustuslikkusega ning vara omandiga lepingu kehtivuse ajal. Näiteks, kas see on teie või laenuandja omand või  on autole seatud pant laenu tagatiseks. Uuematele või kallimatele autodele on sobivaim kapitali- või kasutusrent, teistele autodele on sobiv tarbimislaen. Mõeldes vanema auto ostmisele, mille müügihind võib olla madalam, tuleb arvestada ka potentsiaalselt suuremate autoremondi väljaminekutega. Kapitalirent sobib juhul, kui sõiduk on liisitud sooviga saada lepingu lõppedes auto omanikuks. Liisinguperioodi lõppedes läheb omandiõigus üle liisinguandjalt liisinguvõtjale. Kasutusrent on sobiv siis, kui sa ei soovi saada sõiduki omanikuks. Kasutusrendi puhul ostab liisinguandja sinu valitud auto ning annab selle sulle liisinguperioodiks kasutada. Liisinguperioodi lõppedes on sul võimalus auto liisingufirmale tagastada, sõiduk välja osta või auto uue sõiduki vastu vahetada.

Finantseerimise tüübist sõltuvalt tuleb arvestada ka kaasnevate kuludega, näiteks auto ostul laenuga  ei nõuta auto hindamist ega sissemakset, mida liisingu puhul tavaliselt nõutakse, kuna finantseeritav summa on oluliselt suurem. Erinev on ka autolaenu või liisinguga ostetava auto maksimaalne vanus – laenul piiranguid ei ole, samas vanema kui 15 aasta vanuse auto rahastamist on liisingettevõttelt keeruline saada.

Kus kasutatud autot müüa?

Kui on soov autot müüa, siis esimese sammuna tuleb aru saada, kas müüa autot ise või teha seda professionaalide abiga. Mõlema puhul on plusse ja miinuseid. Ise autot müües kulub enam aega auto hooldusele, kuulutuse postitamisele, reklaamile ja potentsiaalsete ostjatega suhtlemisele. Samas ei pea te maksma vahendustasu, mida professionaalsed automüüjad küsivad. Müügiplatsil müües tasub meeles pidada, et automüüjad töötavad 9-st 17ni, seega muul ajal ei ole võimalik huvilistele masinat näidata. Platsil arvestatakse masina eest tasu sarnaselt tasulisele parkimiskohale ning sel ajal ei ole võimalik autot kasutada. Küll aga ei pea auto omanik muretsema ostjate taustakontrolli ja juriidilise asjaajamise pärast, sest selle eest hoolitseb autokaupmees.

Nimekiri asjadest, mida teha, kui plaanite autot ise müüa

Enne auto pildistamist ja kuulutuse avalikustamist, tee masinale üldhooldus – auto tuleks pesta ja vahatada, et värv värskem välja näeks; mõistlik on teostada autosalongi sügavpuhastus.

Selleks, et autot kallimalt müüa, teostage põhjalikud remonttööd. Läbisõitu muuta ei saa, aga kui auto on vahetatud uute varuosadega, siis see mõjutab hinda positiivselt. Parandage ka väikesed vead, näiteks kontrollige, kas lambipirnid pole läbi põlenud, vahetage välja vanad klaasipuhastid jne.

Väga oluline on lisada kuulutusele kvaliteetsed fotod. Suurem pildigalerii aitab autot kiiremini müüa. Tehke fotod eest, tagant, mõlemalt küljelt, interjööri foto, mis näitab saadaolevat varustust ja armatuurlaud läbisõiduga. Lisaks foto, millel on näha auto tehniline seisukord – foto lävepakkudest, foto mootorist ja muudest osadest. Kui autol on omanäolisi külgi, näiteks veljed, sisekujunduselemendid vms, siis lisa ka nendest foto.

Seejärel lisage kuulutusele põhjalik kirjeldus. Mida üksikasjalikumalt funktsioone loetlete, seda vähem peate vastama ostjate küsimustele. Märkige läbisõit, varustus, mootori ja käigukasti tüüp, auto tehniline seisukord, millal tehti tehnoülevaatus ja milline lisavarustus tuleb kaasa, näiteks rehvide komplekt. Fakte ei tasu ilustada, sest sõiduki taustakontrolli saab teha Transpordiameti ja Eesti Liikluskindlustuse Fondi veebilehelt, sõiduki ametlikust esindusest aga ka tasulistest andmebaasidest. Teave registreeritud liiklusavariide kohta on hõlpsasti tuvastatav.

Head Uudised GoodNews