1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Päikesekatuseid tootev Eesti ettevõte võitis rahvusvahelise energiahiiu ENGIE säästlike lahenduste ideekonkursi
Päikesekatuseid tootev Eesti ettevõte võitis rahvusvahelise energiahiiu ENGIE säästlike lahenduste ideekonkursi

Päikesekatuseid tootev Eesti ettevõte võitis rahvusvahelise energiahiiu ENGIE säästlike lahenduste ideekonkursi

Eesti idufirma Roofit.solar võitis rahvusvahelise energiaettevõtte ENGIE energiasäästlike lahenduste ideekonkursi elektrit tootvate metallkatustega. Roofit.solar on välja töötanud maailmas ainulaadse katusekattematerjali, mis näeb välja nagu tavaline katus ning suudab toota elektrit sama efektiivselt kui tavapärased päikesepaneelid. ENGIE asub koos Roofit.solariga välja töötama hoonete säästva renoveerimise lahendust, et tõsta Suurbritannia vanade majade energiatõhusust ning muuta need liginullenergia hooneteks.

„Paljudes maailma piirkondades on keskkonnasõbralik päikeseenergia juba praegu kõige soodsam elektrienergia tootmise viis. Kuna Roofit.solar katusekatte materjal toodab elektrit, siis ei ole enam vaja katusele paigaldada täiendavaid päikesepaneele, mis mõjutaks maja üldilmet ja tooks kaasa täiendavad paigalduskulud,“ rääkis Roofit.solari asutaja ja juhatuse esimees Andri Jagomägi.

Roofit.solar oli üks kahest ettevõttest, kes valiti välja 26 laekunud idee hulgast. ENGIE innovatsioonidirektor Suurbritannias & Iirimaal Ben Watts selgitas: “Me valisime välja Roofit.solari koos ühe teise kandidaadiga, kuna mõlemal on märkimisväärne potentsiaal anda panus ENGIE poolt arendatava kuluefektiivse elamute säästva renoveerimise lahenduse väljatöötamiseks”.

Jagomägi sõnul on ka Eesti arhitektidel, puitmajatootjatel ja kinnisvaraarendajatel võimalik saavutada läbimurre Euroopa Liidu liginullenergia nõuete täitmisel, kui uute majade ehitamisel ja vanade restaureerimisel võetakse kasutusele elektrit tootvad katusekattematerjalid ja fassaadipaneelid.

„Tulevikus pole hoone katuse ehitus enam suur kulu, vaid on muutumas pikaajaliseks tasuvaks investeeringuks. Elektrit tootev metallkatus toodab oma eluea jooksul investeeringu mitmekordselt tagasi. Elegantne ja tugev teraskatus ei ole enam lihtsalt maja peavari vihma ja tuule eest, vaid muudab kodumajapidamise, büroohoone või  tehase omanikule tulu tootvaks päikesejaamaks,“ seletas Jagomägi.

2016. aastal asutatud Roofit.solar toodab ainulaadseid päikesekatuseid, mis suudavad edukalt konkureerida maailma parimatega nagu näiteks Tesla „solar roof“ süsteemiga nii hinna, tarneaja kui ka paigalduse kiiruse osas.

Head Uudised GoodNews