1. Avaleht
  2. Äri
  3. Pärnumaa iduettevõtete lipulaevad suurendasid hoogu
Pärnumaa iduettevõtete lipulaevad suurendasid hoogu

Pärnumaa iduettevõtete lipulaevad suurendasid hoogu

Pärnumaal tegutsevad idusektori ettevõtted tegid tänavu esimeses poolaastas 4,7 miljonit eurot käivet ning keskmine brutopalk küündis neid juuni lõpu seisuga ligi 3000 euroni.

Äriregistri andmetel tegutses Pärnus ja Pärnumaal poolaasta lõpu seisuga 25 idusektori ettevõtet ning neist suurima käibe tegi taaskord kohaliku idusektori lipulaev Ready Player Me, mille käive ulatus rekordilise 2,2 miljoni euroni. Liidrile järgnesid samuti käivet jõuliselt kasvatanud Patchstack käibega 900 tuhat eurot ning OpenNode, mille poolaasta käive ulatus 500 tuhande euroni.

Foto: Freepik

Startup Estonia juht Eve Peeterson tõi välja, et vaatamata keerulisele majandusolukorrale õnnestus Pärnumaa idusektori esikolmikul, kes on oma kanda globaalsetel turgudel kinnitanud, hoida ja kasvatada käibeid. “Samas kohalikud väiksemad iduettevõtted on täna pigem surve all, sest maakonnas tervikuna on idusektori käive langenud 3% ning makstud tööjõumaksud 11%,” kommenteeris Peeterson ning lisas, et järgnevad kuud näitavad, kuhu seni jõuliselt kasvanud kohalik idusektor suuna võtab.

Vaatamata keerulisele majandusolukorrale õnnestus Pärnumaa idusektori esikolmikul, kes on oma kanda globaalsetel turgudel kinnitanud, hoida ja kasvatada käibeid.

Statistikaameti andmetel töötas 2023. aastal Pärnu maakonda registreeritud iduettevõtetes vähemalt ühe päeva 120 inimest. Suurimad tööandjad olid juuni lõpu seisuga Gamecan, kus töötas 46 inimest ja 30 töötajaga Ready Player Me. Keskmine brutopalk oli maakonna idusektori ettevõtetes tänavu esimesel poolaastal 2904 eurot, ületades tuntuvalt Eesti keskmise, mis oli samal ajal Statistikaameti andmete järgi 1831 eurot.

Foto: Freepik

Statistikaameti andmetel 75% idusektori ettevõtete töötajatest on mehed ja 25% naised. Kohalike iduettevõtete töötajatest 64% on Eesti kodakondsusega ning 30% on mõne välisriigi kodakondsusega, kuid 6% kodakondsus on teadmata.

Eesti Maksu- ja Tolliameti andmetel tasusid Pärnumaa iduettevõtted tööjõumakse 800 tuhat eurot, mida on 11% vähem võrreldes aasta varasemaga. Suurimad tööjõumaksude maksjad olid Ready Player Me (600 tuhat eurot), Patchstack (70 tuhat eurot) ja Gamecan (60 tuhat eurot).

Kohaliku startup-ökosüsteemi toetamiseks käivitas Startup Estonia kevadel Pärnumaal tasuta ekspertnõustamise programmi alustavatele iduettevõtjatele ning oma äriideed alles otsivatele inimestele. Programmi raames pakub Pärnumaal ekspertnõu Kaydi Tomson, kes annab nõu sellistes valdkondades nagu ärimudelite leidmine ja kontaktide loomine, müük ja turundus, kommunikatsioon ja disain. Nõustamise saamiseks saavad startupid ja idee faasis meeskonnad pöörduda Pärnumaa arenduskeskuse poole või võtta ekspertiga otse ühendust.

Programmi raames pakub Pärnumaal ekspertnõu Kaydi Tomson, kes annab nõu sellistes valdkondades nagu ärimudelite leidmine ja kontaktide loomine, müük ja turundus, kommunikatsioon ja disain.

  • Lisainfot programmi ning selles osalevate ekspertide kohta leiab Startup Estonia kodulehelt.
  • Eesti idusektori statistika hõlmab nii iduettevõtteid selle klassikalises definitsioonis kui ka üle kümne aasta vanuseid ja müügitehinguni jõudnud Eestis tegutsevaid kiire kasvuga innovaatilisi tehnoloogia- ja kasvuettevõtteid.
  • Startup Estonia juhib tähelepanu, et ülaltoodud Eesti idusektori ettevõtete käibe andmete puhul on tegemist käibemaksukohuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel Maksu- ja Tolliameti poolt kvartaalselt avaldatud andmetega ning need ei ole võrreldavad majandusaasta aruande andmetega.
Head Uudised GoodNews