1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Põllumajandus- ja toiduamet lööb kaasa Gruusia arendusprojektis
Põllumajandus- ja toiduamet lööb kaasa Gruusia arendusprojektis

Põllumajandus- ja toiduamet lööb kaasa Gruusia arendusprojektis

Põllumajandus- ja toiduameti eksperdid osalevad Euroopa Liidu mestimisprojektis, mille eesmärgiks on arendada Gruusia looma- ja taimetervise valdkondi loomade nakkushaiguste tõrje, bioohutuse, esmatootmise ja piirikontrolli osas.

„Osaleme selles kaks aastat kestvas projektis koos Läti ja Rootsi ekspertidega, kellega oleme praeguseks jõudnud teha Gruusia esindajatega mitmeid kohtumisi,“ ütles ameti piirikontrolli osakonna juhataja Regina Pihlakas.

Projekti koordineerivad Gruusias toidu- ja loomatervise järelevalvet tegev Gruusia toiduamet ja kohalik maksuamet, mille alla kuuluvad veterinaarkontrolli piiripunktid.

Projektis osalemise eeltööd algasid eelmise aasta veebruaris. Juuli algul võitis Eesti koos partneritega 1,4 miljonit eurot maksva twinning– ehk mestimisprojekti kolme Euroopa Liidu liikmesriikidest koosneva konsortsiumi ees. Selja taha jäid ühendmeeskonnad, kuhu kuulusid Prantsusmaa, Saksamaa jt riikide esindajad.

„Kindlasti mõjutas grusiine meid valima see, et nii Eesti kui ka Läti on piirikontrollivallas ja veterinaarjärelevalves varasemalt läbi viinud mitmeid projekte, millega nad on rahule jäänud,“ sõnas Pihlakas. „Meie suureks plussiks lisaks teadmistele oli kahtlemata ka vene keele oskus, mis on endiselt Gruusias väga levinud ja võimaldab sealsete ametnikega otse suhelda.“

EL-i koostööprogrammi käigus rahastatakse avaliku sektori projekte, mis toetavad liidu ühinemiseelseid ja naabruspoliitikariike EL-i seadusandluse ülevõtmisel, jõustamisel või rakendamisel konkreetses valdkonnas.

„Praegune koroonaaeg muudab projekti teostamise keerukamaks, sest reisimine on raskendatud ja suur osa tööst tuleb teha veebi kaudu,“ rääkis Pihlakas. „Kuid endiselt on projekt väga kasulik nii Gruusiale kui ka selles osalevatele riikidele, kuna projekti käigus saavad eksperdid vahetada riikide praktikaid ja kiigata teiste asutuste köögipoolele. Neid teadmisi saame edaspidi rakendada oma töös, millest laias laastus võidavad kõigi osalevate riikide looma- ja taimetervise valdkonnad.“

Head Uudised GoodNews