1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Põllumajandusministrid allkirjastasid Varssavis ühisdeklaratsiooni
Põllumajandusministrid allkirjastasid Varssavis ühisdeklaratsiooni

Põllumajandusministrid allkirjastasid Varssavis ühisdeklaratsiooni

Kaheksa Euroopa Liidu põllumajandusministrit allkirjastasid 24. veebruaril Varssavis ühist põllumajanduspoliitikat, eelkõige otsetoetuste rahastamist puudutava ühisdeklaratsiooni.

„EL-i põllumehed tegutsevad ühisel turul, meile on seatud uued ambitsioonikad keskkonnaeesmärgid ja me peame seisma otsetoetuste võrdsustamise ja õiglase EL-i põllumajanduseelarve eest,“ ütles maaeluminister Arvo Aller.

Põllumajandustootjate sissetulekuid toetavad otsetoetused erinevad riigiti kuni viis korda hektari kohta. 14 Euroopa Liidu riiki saavad praegu madalamaid otsetoetusi kui EL-is keskmiselt, neist kõige madalamad otsetoetused on Eestis. „Meil tuleb teha ühiseid jõupingutusi selle olukorra muutmiseks. Kuna põllumeestele lisanduvad järgmisel eelarveperioodil roheleppe ettepanekutest tulenevad täiendavad nõuded, siis tuleb ka toetuste puhul sellega arvestada,“ märkis Aller.

„Põllumajandus on oluline osa Euroopa poliitikast, mistõttu tuleb arutelu suunata ühise põllumajanduspoliitika eelarve tugevdamisele,“ sõnas kohtumisel osalenud Euroopa põllumajandusvolinik Janusz Wojciechowski.

Varssavisse kogunenud riikide delegatsioone võõrustas ka Poola president Andrzej Duda, kes rõhutas, et põllumajandustootjatele on antud oluline vastutus rahva toitmisel. Ta avaldas lootust, et Euroopa Komisjon arvestab sellega järgmise seitsmeaastase eelarveperioodi ühise põllumajanduspoliitika finantsraamistikus.

Kohtumise käigus andis Poola president üle õnnitlused Eesti delegatsioonile vabariigi aastapäeva puhul.

Varssavis andsid allkirja Eesti, Poola, Bulgaaria, Tšehhi, Ungari, Läti, Leedu ja Rumeenia põllumajandusministrid. Deklaratsioon esitatakse aruteluks EL-i põllumajandusministrite nõukogule.

Head Uudised GoodNews