1. Avaleht
  2. Majandus
  3. PUUMARKET I Eesti puidumüüja tegi rekordtulemuse
PUUMARKET I Eesti puidumüüja tegi rekordtulemuse

PUUMARKET I Eesti puidumüüja tegi rekordtulemuse

Eesti kapitalil põhineva Baltimaade suurima puidu jaemüüja Puumarketi 2022. aasta käive oli 45 miljonit eurot, mis on 14% enam kui aasta varem. Viimase viie aastaga on ettevõte kasvanud üle kahe korra.

Puumarketi juhatuse esimehe Toomas Pärteli sõnul on suund laieneda puidu kõrval järjest enam üldehitusmaterjalide turule. „Suurendasime mullu tootevalikut 30 protsenti 11 000 artiklini ning Puumarketi käibest moodustavad üldehitusmaterjalid juba kolmandiku,“ ütles Pärtel ja lisas, et plaanis on avada ka uusi poode.

„Sõja tõttu oli ehitusmaterjalide- ja puidumüüjatel väga turbulentne aasta. Ühest küljest pidi kogu Vene ja Valgevene päritolu kauba kiiresti asendama, mille tõttu tekkis mullu kevadel paariks kuuks lühiajaline ostubuum – kardeti, et materjalid saavad pikemaks ajaks otsa. Praeguseks on sõja mõju tarnetele sisuliselt kadunud. Vene või Valgevene päritolu puitu Eestis laiemalt enam ei müüda,“ rääkis Pärtel.

Toomas Pärteli sõnul kasvas mullu kogu Eesti ehitusmaterjalide turg ja ka praegu pole sektoris tegelikult langust tunda. „Kuigi uusarenduste maht on vähenenud, siis remonditakse palju vanemaid elamuid ning ostude arv on mullusega võrreldes isegi kümmekond protsenti kasvanud. Samal ajal on küll keskmise niiöelda ostukorvi maht veidi väiksem, mis näitab, et professionaalsete ehitajate kõrval ostab rohkem eraisikuid, soetatakse ettevaatlikumalt ja täpsemalt vajaduse järgi. Suures plaanis on Eestis ehitusturu seis võrreldes Skandinaaviaga hea,“ lisas Pärtel.

Kuigi uusarenduste maht on vähenenud, siis remonditakse palju vanemaid elamuid ning ostude arv on mullusega võrreldes isegi kümmekond protsenti kasvanud.

„Mingis mõttes mõjub Skandinaavia turu madalseis meile soodsalt. Sõja alguses kasvasid sisendhinnad sektoris pöörase kiirusega ja kogu maailmas toimus suur puidu hinnatõus. Praeguseks on hinnad tipust poole võrra alla tulnud ning puitu kasutatakse ehituses järjest enam,“ ütles Pärtel.

Puumarketi juhatuse esimehe hinnangul jääb puidu hind tõenäoliselt vähemalt järgmiseks kuueks kuuks praegusele tasemele pidama. „Soome-Rootsi nõudlus on madal, pigem on turul ülepakkumine. Kel praegu ehitamiseks vahendeid ja võimalusi, siis materjalide osas on küll soodne aeg,“ lisas Pärtel.

  • Puumarket teenis mullu 45 miljoni eurose käibe juures 2,2 miljonit eurot kasumit, mis 22% vähem kui aasta varem. Eesti kapitalil põhinev ettevõte annab tööd 91 inimesele. Puumarketil on üle Eesti viis keskust.
Head Uudised GoodNews