1. Avaleht
  2. Koos koroonast üle
  3. Rahvusvaheline küsitlus: töökohad hotelli- ja restoraniäris on taastumas
Rahvusvaheline küsitlus: töökohad hotelli- ja restoraniäris on taastumas

Rahvusvaheline küsitlus: töökohad hotelli- ja restoraniäris on taastumas

Riigi- ja erasektori värbamisplaane kaardistava rahvusvahelise küsitluse kohaselt on maailm kriisist suuresti taastunud, tööandjatel on soov luua töökohti juurde, kuid töökäsi ja -päid napib pea igas maailma nurgas. Kõige enam on inimesi puudu tehnoloogia-, infotehnoloogia- ja finantssektoris.

Manpower Groupi kvartaalse küsitluse raames küsitleti enam kui 39 000 tööandjat 40 riigist, et teada saada, millised on alanud aasta esimese kvartali värbamisplaanid ja tööturuootused. Värbamisoptimism on kõrge kogu maailmas, Euroopa riikidest on plaanis enim uusi töökohti juurde luua Hollandis, Iirimaal ja Portugalis. Hotellide ja restoranide äri on igal pool taastumas, selles valdkonnas on taas kõrge värbamisplaan. Tuleb siiski välja, et suurettevõtted on riskialtimad uusi töökohti looma, väikesed organisatsioonid on oma tegemistes tagasihoidlikumad.

„Kui paljud ettevõtjad lootsid, et ülemöödunud aastal maailma tabanud kriis on pikas vaates lahendus tööturu ülekuumenemisele, siis tegelikult sai maailm vaid korraks jahutava dušši alla,“ märkis Manpower Baltikumi tegevjuht Heigo Kaldra. „Täna oleme piltlikult öeldes jälle saunalaval ja temperatuur aina kasvab. Näeme seda ka Eestis, tööandjad ei saa jätkata vanaviisi. Neil on võimalus minna palgaralliga kaasa või leida nutikamaid lahendusi – automatiseerida, osta defitsiitseid teenuseid ekspertidelt sisse, kasutada projektipõhist renditöötajat. Paratamatult kõigile täiskohaga spetsialiste ei jagu. Tõenäoliselt ootab varsti ees pankrotilaine, mis on omal moel äraspidine, sest ettevõtjatel tööd ja tellimusi jätkuks, aga pole kedagi, kes neid täidaks,“ lisas Kaldra.

Tööandjatelt küsiti ka seda, kas nad eeldavad, et nende töötajad on COVID-19 ennetuseks vaktsineeritud. Vaktsineerimise kohustuslikkust pooldavad enim Ameerika ja Aasia tööandjad, eurooplased on selles osas tagasihoidlikumad. 61 protsenti küsitletud 39 000 tööandjast üle maailma märkis, et vaktsineerimine on kas osadele või kõigile nende töötajatest kohustuslik ning 11 protsenti tööandjatest on valmis seda erinevate boonustega motiveerima. Seejuures on ootus vaktsineeritusele kõrgeim nendes valdkondades, kus pole võimalik teha kodukontori ega hübriidtööd, näiteks tootmises ja ehitussektoris. 26 protsenti tööandjatest peab vaktsineerimist vajalikuks, kuid ei poolda selle kohustuslikkust. 15 protsenti küsitletud tööandjatest leidis, et vaktsineerimine on inimese isiklik otsus, mida pole tööandjal üldse tarvis teada.

Head Uudised GoodNews
tags: