1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Riigikohtus arutatakse homsel avalikul istungil spaadele kehtinud koroonapiirangute õiguspärasust
Riigikohtus arutatakse homsel avalikul istungil spaadele kehtinud koroonapiirangute õiguspärasust

Riigikohtus arutatakse homsel avalikul istungil spaadele kehtinud koroonapiirangute õiguspärasust

5. juunil kell 11 algaval avalikul istungil arutatakse Riigikohtus, kas spaadele kehtestatud koroonaviiruse leviku tõkestamise piirangud olid õiguspärased.

Vabariigi Valitsus kehtestas spaadele 2020. a suvest kuni 2021. a suveni erineva sisu ja rangusega koroonaviiruse leviku tõkestamise piiranguid. Kui üldiselt nõudis Vabariigi Valitsus inimeste hajutamist ja piiras spaade täituvust, siis vahepeal oli traditsiooniline spaategevus ka üldse keelatud.

Mustamäe Spa OÜ vaidlustas 2021. a juunis selle ajani kehtinud Vabariigi Valitsuse üldkorraldused, leides, et need on nõuetekohaselt põhjendamata ning spaadele seatud piirangud ei olnud vajalikud ja riivavad liiga intensiivselt tema ettevõtlusvabadust. Haldus- ja ringkonnakohus jätsid Mustamäe SPA OÜ kaebuse rahuldamata. Riigikohtu halduskolleegium otsustas asja arutada avalikul kohtuistungil.

See on esimene kord, kui Riigikohtu halduskolleegium hindab Vabariigi Valitsuse üldkorraldustega koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud piirangute õiguspärasust. „Oluliste küsimustena on üles kerkinud muuhulgas see, kui üksikasjalikult pidanuks valitsus piirangute kehtestamist põhjendama ja millises ulatuses saavad kohtud üldkorralduste õiguspärast hinnata,“ selgitas Riigikohtunik Julia Laffranque.

  • Avalikku istungit saab jälgida nii veebi vahendusel kui ka Tartus kohapeal. 
Head Uudised GoodNews