1. Avaleht
  2. Äri
  3. Riik toetab taas ettevõtete rakendusuuringuid 15 miljoni euroga
Riik toetab taas ettevõtete rakendusuuringuid 15 miljoni euroga

Riik toetab taas ettevõtete rakendusuuringuid 15 miljoni euroga

EASi ja KredExi ühendasutus avab 9. oktoobril rakendusuuringute programmi (RUP) viienda toetusvooru teadmusmahukate rakendusuuringu- ja tootearendusprojektide elluviimiseks. Toetuse eelarve on 15 miljonit eurot ning toetus ühe projekti kohta on vahemikus 250 tuhat kuni 2 miljonit eurot.

Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo hinnangul on Eesti majanduse suurimaks võimaluseks ning väljakutseks teadus- ja tehnoloogiapõhine innovatsioon. „Eesti tööstuse tootlikkus jääb täna alla meie peamistele konkurentidele, mis tähendab, et peame tugevalt panustama ettevõtete teadmusmahukuse ja lisandväärtuse kasvatamisse,“ märkis ta. Riisalo sõnul on ettevõtjatel suuremad riskid esimeste sammude tegemisel oma tootearenduse protsessis, mistõttu paneb riik nende teadus- ja arendustegevusele õla alla. „Kuigi majandusolukord teeb ettevaatlikuks, siis just praegu ongi õige aeg ettevõtetel avada uusi ärisuundi. Vanamoodi enam ei saa ja innovatsioon eeldab asjade tegemist teisiti,“ lausus minister.

„Rakendusuuringute programm on osutunud ettevõtjate hulgas väga populaarseks ja vajalikuks. Seetõttu otsustasime avada sellel aastal juba teise RUPi suurprojektide vooru. Oleme RUPi kaudu viinud ettevõtjateni 112 miljonit eurot, millega on toetatud 126 ettevõtte teadmusmahukat arendustegevust,“ selgitas EASi ja KredExi ühendasutuse juhatuse liige Sigrid Harjo. Neljandas voorus toetati näiteks arendusprojekte, mille eesmärk on süsihappegaasist uudseid süsinikmaterjale luua või töötada välja mükoproteiinide tootmistehnoloogia.

Harjo sõnul on ettevõtjate huvi RUPi vastu jätkuvalt kõrge ning väiksemate projektide kiiremaks ning paindlikumaks toetamiseks on eraldi jooksev voor. „Vahet ei ole, mis faasis ettevõte oma arendusplaanidega on, igal juhul tasub meiega ühendust võtta. Meie eksperdid nõustavad nii projektiplaani koostamisel, arenduspartnerite leidmisel kui ka intellektuaalomandi kaitsmisel ja samuti oskame suunata õige toetuse või teenuse juurde,“ kinnitas Harjo.

EASi rakendusuuringute programmi juht Madis Raukas toonitas, et oluline on taotlusele eelnev eelnõustamine. „Seda tuleb võtta tõsiselt, sest eelnõustamise käigus aitavad meie eksperdid ettevõtjal läbi mõelda nii ärimudeli- kui ka tehnoloogiaarendusplaani. Praktika näitab, et eelnõustamise sisuliselt ja õigeaegselt läbinud taotlused on edukamad rahastuse saamisel,“ oli Raukas veendunud.

Maksimaalne toetussumma ühele projektile on 2 miljonit eurot, minimaalne 250 tuhat eurot. Toetuse osakaal projekti mahust on kuni 70%, mis sõltub ettevõtte suurusest ja projekti tehnoloogilisest valmisoleku tasemest.

Lisapunkte hindamisel saavad projektid, mis on suunatud säästva arengu eesmärkide saavutamisele. Voor on avatud 60 päeva ja viimane tähtaeg projektide esitamiseks eelhindamisele on 27.11.2023 ning taotluste esitamise tähtaeg on 08.12.2023 kell 16.00.

Taotluse esitamiseks on kohustuslik läbida eelnõustamine ja eelhindamine. Eelnõustamine on avatud koguaeg.

  • Täiendav info rakendusuuringute programmi kohta leiab siit! 
Head Uudised GoodNews