1. Avaleht
  2. Keskkond
  3. Saku Õlletehas pakendab multipakid 100% taaskasutatud kilesse
Saku Õlletehas pakendab multipakid 100% taaskasutatud kilesse

Saku Õlletehas pakendab multipakid 100% taaskasutatud kilesse

Saku Õlletehas hakkas sel suvel enimlevinud Saku õllepurkide kuuspakkide pakendamisel kasutama sajaprotsendiliselt taaskasutatud kilet.

Ettevõtte juhatuse liikme Jaan Härmsi sõnul on taaskasutatud kile kasutuselevõtt ja seeläbi tehase keskkonnajalajälje vähendamine osa ettevõtte kestlikkusestrateegiast, mille eesmärk on saavutada aastaks 2030 tootmises süsinikheitmete nulltase.

„Joogitööstustoodangu kõige nähtavam keskkonnajälg ongi pakend, seda nii pudelite-purkide näol, aga ka multipakkidena,” sõnas Jaan Härms. „Pudelite-purkide puhul on Eesti edumeelne ja esirinnas, kuna üle 90% meie tehasest väljuvast taarast jõuab läbi pandipakendisüsteemi taas ringlusse. Kuna aga ligi pool Saku õllest Eestis müüakse multipakkides, otsustasime juurutada ringmajanduse põhimõtteid ka siin.”

Esimesed kuuspakid, mis on ka pakendi taaskasutust markeeriva märgisega, jõudsid Eestis poodidesse jaanipühade ajal. Esimeses etapis said uue ümbrise enimmüüdavad joogid ehk Saku Originaal, Karl Friedrich ja Saku Kuld – 80 protsenti Saku õllest. Aasta teisel poolel alustab ettevõte taaskasutatud kile kasutamist järk-järgult ka kõigi teiste multipakkide puhul.

Juba tänavu vähendab ettevõtte kasvuhoonegaasiheitmeid ligi 32 tonni. Uue pakendi kasutuselevõtul kõigi kuuspakkide puhul väheneb aastane heitmetehulk orienteeruvalt 81 tonni.

Viimased suurimad ettevõttes juurutatud efektiivsus- ja keskkonnasäästumeetmed on soojuse taaskasutussüsteemi paigaldamine keedumajas 2019. aasta lõpus (aastane mõju ligi 200 tonni vähem CO2) ja keskkonnasõbralike hübriidautode kasutamine töötajate autopargis (arvestuslik aastane mõju 100 tonni vähem CO2).

Alates 2015. aastast on Saku Õlletehas Carlsberg Grupi kestlikkuseprogrammi Together Towards Zero raames vähendanud tootmises CO2-heitmeid 20 protsenti – absoluutarvudes tähendab see 821 tonni vähem süsihappegaasi.

Head Uudised GoodNews