1. Avaleht
  2. Majandus
  3. SEB 2019. aasta üheksa kuu majandustulemuste kommentaar
SEB 2019. aasta üheksa kuu majandustulemuste kommentaar

SEB 2019. aasta üheksa kuu majandustulemuste kommentaar

SEB Grupp avaldas täna 2019. aasta üheksa kuu majandustulemused, mida kommenteerib SEB Panga juhatuse esimees Allan Parik.

SEB portfell kasvab käsikäes majandusega

SEB Panga üheksa kuu majandustulemused on kooskõlas Eesti majanduse üldpildiga. Vaatamata euroala majanduskeskkonna nõrgenemisele, on Eesti majanduskasv olnud kiire ja seetõttu on jõudsalt suurenenud ka SEB laenuportfell. Võrreldes mulluse sama perioodiga kasvas SEB laenuportfell aasta üheksa kuuga 10,6 protsenti ja hoiused 9,9 protsenti. Ettevõtete laenumaht kasvas üheksa kuuga 11,4 protsenti ja hoiused 10 protsenti, eraisikute laenud 8,2 protsenti ja hoiused 10,6 protsenti. Samas on viimastel kuudel eelkõige tööstussektoris olnud märgata ettevõtete kindlustunde nõrgenemist. Näeme ilminguid suuremast ettevaatlikkusest ka oma klientide seas ja töös olevaid projekte on vähem kui aasta esimeses pooles. Sellele vaatamata püsib nii ettevõtete kui eraisikute finantsseis väga tugev.

Palju uusi lahedusi

SEB tõi kolmandas kvartalis turule mitmeid uusi lahendusi. Esimesena Eestis võimaldasime oma klientidel vaadata oma kontoinfot teiste pankade internetipankades, sest me usume avatud konkurentsi ning inimeste õigustesse kasutada oma infot just nii, nagu nad soovivad. Täna saavad nii meie era- kui ka ärikliendid lisada oma internetipanka Swedbanki kontode teavet. Uuendus annab võimaluse kuvada kontojääki ja väljavõtteid SEB internetipangas. Tulevikus lisandub võimalus algatada nendelt kontodelt ka makseid.

Suure edasimineku oleme teinud kliendiks saamise protsessi lihtsustamisel – nüüd saavad nii era- kui ärikliendid hakata SEB kliendiks videokõne vahendusel, ilma vajaduseta kontorisse tulla. Lihtsamaks on muutunud seegi, et maksete tegemiseks ei pea enam tingimata teadma saaja kontonumbrit, kuna pank lisab maksele automaatselt konto, kuhu saaja soovib makseid saada. Hetkel on selline nimepõhine makselahendus kasutusel vaid SEB mobiilipangas, kuid sellest võiks saada standard panganduses.

Üheksa kuu kasum 76,6 miljonit

SEB üheksa kuu tegevustulud ulatusid 128,6 miljoni euroni (117,4 mln 2018. aasta üheksa kuul) ning tegevuskulud 44,7 miljoni euroni (41,5 mln 2018. aasta üheksal kuul).

SEB Eesti üksused lõpetasid 2019. aasta üheksa kuud 76,6 miljoni euro suuruse kasumiga. 2018. aasta üheksa kuud lõpetas SEB 58,3 miljoni euro suuruse kasumiga.

Kuna 2018. aasta teises pooles muutus pankadele tulumaksu maksmise kord, siis ei ole kasuminumbrid otseselt võrreldavad, sest 2018. aasta üheksa kuu kasumiaruandes kajastus kogu 2017. aasta eest makstud dividendi tulumaks, kuid käesoleva aasta üheksa kuu kasumis sisaldub vaid selle aasta kolme kvartali kasumite pealt arvestatud avansilise tulumaksu kulu. Nii tasus SEB 2019. aasta üheksa kuuga tulumaksu 10,1 miljonit eurot, 2018. aasta samal perioodil aga 17,5 miljonit eurot.

Head Uudised GoodNews