1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. SORTEERIME PRÜGI I Eesti ettevõte valmistab pakendijäätmetest peenrakaste
SORTEERIME PRÜGI I Eesti ettevõte valmistab pakendijäätmetest peenrakaste

SORTEERIME PRÜGI I Eesti ettevõte valmistab pakendijäätmetest peenrakaste

Eesti ainus segaplastjäätmete ümbertöötlemisega tegelev ettevõte Neular valmistab neist lillekaste, et tõsta teadlikkust prügi sorteerimisest.

„Töötleme ümber ka kohalikku sekundaarset tooret, kuid suurem osa saabub meile siiski teistest Euroopa riikidest. Eestis satub palju plastpakendeid olmeprügi hulka, mistõttu ei jõua need ka meieni. Seetõttu otsime koostöös kohalike partneritega pidevalt uusi viise, kuidas koguda kokku ja sorteerida kasutatud plastpakendeid,“ ütles ettevõtte juht Ilo Rannu.

Rimi kauplustesse on paigutatud Garnier’ kogumiskastid, kuhu saab mai lõpuni tuua mistahes kaubamärgi tühjad pesemata ilutoodete plastpakendid. Neist toodab Neular täielikult taaskasutatavad peenrakastid, mis kingitakse Priisle kogukonnaaiale. Tänu uutele kastidele on võimalik aial laieneda ja võtta juurde aednikke. Ühe kasti tootmiseks kulub umbes 640 plastpudelit.

“Garnier’ üheks prioriteediks on pakendites plastiku vähendamine või asendamine alternatiivsete materjalidega. Praeguseks on suur osa pakenditest valmistatud ringlusse võetud materjalist, kuid aastaks 2025 on kõik pakendid korduv-, taaskasutatavad või komposteeritavad. Lisaks vähendame pakendite suurust ja kaalu ning aastaks 2030 kasutame fosiilkütuste plastide asemel biopõhiseid,“ ütles Garnier Green Beauty jätkusuutlikuse programmi Eesti eestvedaja Alina Butina.

Kogumiskastid asuvad Tallinna (Lasnamäe Centrumi, Ülemiste, Laagri, Haabersti, Sõpruse, Peterburi tee), Tartu Lõunakeskuse, Pärnu Kaubamajaka ja Viljandi Uku keskuse Rimi kauplustes.

Head Uudised GoodNews