1. Avaleht
  2. Hea Eesti asi
  3. Selgus Eesti parima toiduaine piirkondlike väikeettevõtete paremik
Selgus Eesti parima toiduaine piirkondlike väikeettevõtete paremik

Selgus Eesti parima toiduaine piirkondlike väikeettevõtete paremik

Eesti parima toiduaine konkursi piirkondlike väikeettevõtete võitjad selgitati 67 toote seast.

Enim tooteid võistles Põhja-Eestis, kus tihedast konkurentsist väljus parimana Puljongi Foodstudio koorene piprakaste. „Foodstudio näitab kõrget taset juba mitmendat aastat järjest – nad võitsid ka eelmisel aastal Põhja-Eesti parima toiduaine tiitli, samuti valiti nad ülekaalukalt rahva lemmikuks. Kastmete valmistamine kodus on aeganõudev protsess, nii et pole ime, et paljud kodukokad eelistavad kasutada valmiskastmeid. Foodstudio koorekaste on suurepärane näide valmiskastmest, mis sobib täiendama väga erinevaid roogi,“ kommenteeris toiduliidu juhataja Sirje Potisepp.

2021. aasta parim jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt on Põhjala Pruulikoja alkoholivaba õlu Virmalised 0. „Toode väärib äramärkimist, kuna see on pruulitud kohalikku supertoitu kuusevõrseid kasutades. Alkoholivaba ja madala kalorsusega õlle puhul on tegu tervisliku tootega, kus rikkaliku maitse arvelt hinnaalandust tehtud pole,“ kirjeldas Potisepp võidujooki.

Tänavusel piirkondlikul võistlusel olid erakordselt tugevalt esindatud erinevad veganitooted ja üks neist võitiski parima Lääne-Eesti toote auhinna. „Taimsete toodete sektor näitab tugevat kasvutrendi. Kui maitsete Saaremaa Delifoodi mango-passion’i hapendatud veganitoodet Cocodeli, saate aru, miks. Kookospiimast valmistatud toode pälvis hindamiskomisjonilt üksmeelsed kiidusõnad, kuna selle kreemjas konsistents ja hästi tasakaalus maitse pakuvad suurepärast alternatiivi tavalistele jogurtitele,“ sõnas Potisepp.

Parim toiduaine Lääne-Virumaa väikeettevõttelt on Remedyway müsli Rubiin. „Rubiinpunane, mahedast toortatrast müsli sobib söömiseks piima või jogurtiga, aga ka snäkina ilma igasuguste lisanditeta. Tarbijatele on üha olulisem, et nende toit oleks tervislik ja seda Rubiin kindlasti on. Krõbe ja maitsev müsli on tänu toortatrale gluteenivaba, kiudainerikas ja toitev,“ kiitis Potisepp.

Parim jook Lõuna-Eesti väikeettevõttelt on Kõivsaare toodetud Ebaküdoonia vahuvein või võrukeeli Hapnõubina vurdsuvein. „Väikeettevõtjate seast paistab alati silma väga uuendusmeelseid joogitootjaid, kes pakuvad välja uusi ja põnevaid tooteid ja maitsekooslusi. 80% ebaküdooniasisaldusega poolkuiv vein on eriliselt aromaatne, parasjagu happeline ja väga meeldejääva maitsega,“ kommenteeris Potisepp.

Põhja-Eestist esitati piirkondlikule konkursile 27 toodet, Lõuna-Eestist 13, Lääne-Eestist 22 ja Virumaalt viis.

Head Uudised GoodNews