1. Avaleht
  2. Tunnustus
  3. Tallinna ettevõtlusauhinnad: juunioride kergejõustiku EM valiti aasta turismiteoks
Tallinna ettevõtlusauhinnad: juunioride kergejõustiku EM valiti aasta turismiteoks

Tallinna ettevõtlusauhinnad: juunioride kergejõustiku EM valiti aasta turismiteoks

Septembri viimasel päeval jagati kätte Tallinna ettevõtlusauhinnad.

Tallinna abilinnapea Aivar Riisalu sõnul oli selleaastane ettevõtluskonkurss üks läbi aegade edukamaid. „Kuigi oleks võinud eeldada, et koroonapandeemiaga kaasnenud kriis ühiskonnas ja majanduses pidurdab ettevõtlust, on tegelikult läinud kõik vastupidi. Tallinnas on viimase aastaga väga palju ette võetud ja ära tehtud, mida tõestab ka konkursile laekunud kandidaatide rekordarv,” ütles Riisalu.

Avalduste rohkus tegi žürii töö ka äärmiselt raskeks, sest väga palju oli teenuseid, tooteid ja algatusi, mis väärivad abilinnapea hinnangul kõik esiletõstmist. „Auhinna viivad koju need ettevõtted, kelle projekt või algatus on silma paistnud innovaatilise lähenemise poolest või avaldanud olulist mõju Tallinna ettevõtluskeskkonna arengule,” lisas ta.

Tallinna ettevõtlusauhindade võitjad

Arendusprojekt 2021: Vanasadama kruiisiterminal ja katusepromenaad, arendaja Tallinna Sadam. Tegemist on mastaapse projektiga, mis tõi fookusesse uue linnaruumi loomise ja linna avamise merele. Multifunktsionaalne terminalihoone loob uusi ärivõimalusi nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil. Katusepromenaadile loodud uudne linnaruum pakub 360-kraadist vaadet merele, sadamale, laevadele ja linnale ning tänapäevaseid ruume eriilmeliste ürituste läbiviimiseks.

Koostööprojekt 2021: Intelligentse Transpordi Koostöövõrgustik – ITS Estonia, projekti eestvedaja Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit. Koostööprojekt on kasvanud jätkusuutlikuks intelligentsete transpordisüsteemide ja liikuvuse koostöövõrgustikuks, kuhu on koondunud üle 40 partneri. Koostöö eesmärgiks on suurendada transpordi- ja logistikasüsteemide efektiivsust, turvalisust ja jätkusuutlikkust tänu tänapäevastele info- ja kommunikatsioonitehnoloogiatele. Võrgustiku paari viimase aasta fookuses on olnud Eesti nutikate transpordilahenduste eksport ja uute pilootprojektide algatamine.

Särav startija 2021: Sixfold, tegevusala IT/logistika. Ettevõtte tehnoloogia ühendab kaupu vedavate kümnete tuhandete veokite reaalaja asukoha kaubatellimuste andmetega. Nii teavad kliendid igal ajahetkel, kus on nende kaubad ja millal jõuavad need kohale. Sixfoldi klientideks on näiteks Tesco, Nestlé, Saint-Gobain ja Coca-Cola Europacific Partners. Ettevõttes töötab 38 töötajat.

Turismitegu 2021: U23 ja U20 Euroopa meistrivõistlused kergejõustikus, projekti eestvedaja Eesti Kergejõustikuliit. Juulis toimusid Tallinnas kahed rahvusvahelised tiitlivõistlused kergejõustikus. Tegemist on kogu Eestile ainulaadse sündmusega, kuna tavapäraselt toimuvad üritused eraldi ja U23 võistlused pidid seekord toimuma hoopis Norras. Algse korraldaja loobumine pakkus võimaluse tuua mõlemad üritused Tallinnasse. Võistlused tõid kohale üle 3500 väliskülalise 48 riigist.

Töökohtade looja 2021: Bolt Technology. Hoolimata pandeemiast on tarkvaraettevõte Bolt jõudsalt kasvanud ja värvanud Eestisse üle 300 uue töötaja 50 rahvusest. Enamik loodud töökohti asub Tallinnas. Sinna hulka kuuluvad näiteks tarkvara- või tootearenduse, müügitöö, turunduse ja finantsvaldkonna tippspetsialistid.

Ökouuendus 2021: Projekt Panditops, teostaja Eesti Pandipakend. Alates 2019. aastast, kui Panditops esimestel sündmustel kasutusele võeti, on ühekordsete nõude kasutamine Eestis pidevalt vähenenud. Korduskasutatavad nõud peavad vastu kuni 500 kasutuskorda, enne kui need materjalina taas ringlusesse jõuavad. Projekt sai uue hoo sisse 2021. aasta suvel, mil toimus rohkelt üritusi ja Tallinnas avati esimest korda Baltimaade suurim korduskasutatavate nõude rendi- ja pesukeskus. Selle aasta suveüritustel hoidis Panditopsi teenus ära 4 tonni prügi tekkimise.

Tulevikulahendus 2021: Tehisintellektuaalne tarkvaralahendus R8 Digitaalne Operaator, teostaja R8 Technologies. Ärihoonete tehnosüsteemide juhtimise tehisintellektuaalne tarkvaralahendus, mis võimaldab saavutada parema sisekliima koos madalamate energiakuludega. Lahendus põhineb olemasoleval riistvaral ega vaja lisainvesteeringuid.

Rakenduslike teadustööde eriauhinnad

Parim teadustöö Taltechis: Pulsilaine ja hingamiskõvera sensor, teadustöö juht Mart Min. Sensor võimaldab automaatselt jälgida ja analüüsida patsiendi südame- ja veresoonkonna funktsioneerimist ning hingamist ja kopsutööd, seda nii operatsioonijärgse haiglaravi kui ka sellele järgneva taastusravi käigus kodus ja perearsti juures. Andmed registreeritakse digitaalse side- ja teavitussüsteemi kaudu ning edastatakse automaatselt valvearstile või õele. Sensor on katsetusjärgus Ida-Tallinna Keskhaigla südamekeskuses.

Parim teadustöö Tallinna Ülikoolis: ALPA Kidsi mängude pedagoogiline analüüs, teadustöö juht Janika Leoste. Koostööprojekti raames andsid Tallinna Ülikooli teadlased ettevõtte rakenduses mängudele pedagoogilise hinnangu, mis aitab arendada personaliseeritud digitaalse õpitee kontseptsiooni. Täiendatud rakendus võimaldab eelkooliealistel lastel mängupõhiselt teadmisi omandada ja lihtsustab oluliselt alghariduse distantsõpet.

Parim teadustöö Eesti Kunstiakadeemias: ELEMENTaarne bussipeatus, teadustöö autorid Sille Pihlak ja Siim Tuksam. Prototüüp, mis valmis tehaspuitmaju tootva ettevõtte Arcwood tootmisjääkide kasutusvõimaluste uuringus. Teadustöö on hea näide praktilisest koostööst erasektoriga, tänu millele on võimalik uusi tootelahendusi leida. Ringmajanduse põhimõtetega hästi haakuv tulemus loob laiemaid võimalusi süsteemseks jääkmaterjalide kasutamiseks.

Parim teadustöö Eesti rakenduskõrgkoolides: COVID-Stop Manager, teadustöö autor Laura Keidong Tervishoiu Kõrgkoolist. Rakenduse eesmärgiks on töökeskkonnas nakkushaiguste levikuriski vähendamine ja uute nakkuskollete tekke ennetamine. Teadustööl põhinev rakendus on kohandatav ka näiteks gripiviiruse leviku vähendamiseks. Rakendust arendab ettevõte Tervise Teejuht.

Head Uudised GoodNews