1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Tarbijahinnaindeks pidurdus võrreldes juuniga
Tarbijahinnaindeks pidurdus võrreldes juuniga

Tarbijahinnaindeks pidurdus võrreldes juuniga

Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2019. aasta juulis võrreldes juuniga ‒0,1% ja võrreldes eelmise aasta juuliga 2,1%, teatab statistikaamet.

Kaubad olid 2018. aasta juuliga võrreldes 2,0% ja teenused 2,2% kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad on eelmise aasta juuliga võrreldes langenud 1,1% ja mittereguleeritavad hinnad tõusnud 3,0%.

2018. aasta juuliga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim toit ja mittealkohoolsed joogid, mis andsid kogutõusust ligi poole. Sellest omakorda poole andis 24% kallinenud köögivili. Võrreldes eelmise aasta juuliga olid alkohoolsed joogid 5,7% odavamad, bensiin 1,7% ja diislikütus 0,2% odavam. Toidukaupadest on sama ajaga enim kallinenud kartul (94%), värske köögivili (20%) ja riis (11%) ning odavnenud kanged piiritusjoogid (10%).

Juuniga võrreldes mõjutasid tarbijahinnaindeksit enim rõivaste ja jalatsite laialdased hooaja soodusmüügid. Rohkem mõjutasid indeksi muutust veel toit ja mittealkohoolsed joogid: värske köögivili odavnes 11,7%, kuid puuvili ja kartul kallinesid vastavalt 3,5% ja 20,1%. Alkohoolsed joogid olid 3% odavamad.

Head Uudised GoodNews