1. Avaleht
  2. Toode
  3. TEADLASTEGA KOOS I Tere piimatööstus arendab tooteid koos teadlastega
TEADLASTEGA KOOS I Tere piimatööstus arendab tooteid koos teadlastega

TEADLASTEGA KOOS I Tere piimatööstus arendab tooteid koos teadlastega

Kiudainetega rikastatud piimatoodete mõju inimeste tervisele käsitlenud uuringust selgus, et neid tarbinud katseisikutel suurenes olulisel määral kasulike bakterite arvukus soolestikus ja normaliseerus seedetegevus. Lisaks aitab kiudainete rohke dieet ära hoida paljusid elustiilihaiguseid.

Toitumissoovituste järgi peaks Eesti inimene tarbima päevas 25-35 grammi kiudaineid ehk näiteks 6 viilu täisteraleiba koos poole kilo köögiviljadega, kuid teeb seda kaks korda vähem. Toidu-ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse (TFTAK) teadlased viisid koostöös Tere piimatööstusega läbi uuringu, kus analüüsiti kiudainetega rikastatud piimatoodete mõju inimeste tervisele ja üldisele heaolule. Selleks analüüsiti nii verenäitajaid kui soolestiku mikroobikooslusi.

Inimese kehas on mikroobe sama palju kui keharakke ning enim mõjutab mikrobioomi ehk inimese sees ja peal elavate mikroorganismide genoomide kogumikku see, mida me sööme. Umbes 70-90% inimese immuunsüsteemist on seotud seedesüsteemiga.

„Katsete tulemusena selgus, et nelja erineva kiudainega rikastatud jogurt aitas normaliseerida seedetegevust ja hoida vere LDL- ja üldkolesterooli sisaldust normaalsel tasemel ning toetas kasulike bifidobakterite kasvu soolestikus. Samuti on teised teadusuuringud näidanud, et bifidobakterid mõjuvad hästi inimese immuunsüsteemile ning kaitsevad soolestikku võimalike haigustekitajate eest,“ sõnas Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse teadur Kaarel Adamberg.

„Piimatooted on küll kõrge toiteväärtusega ja sisaldavad peaaegu kõiki inimorganismi normaalseks arenguks vajalikud toitained, kuid neist puuduvad kuidained, sest piimatooted on loomset päritolu. Piimarasv on oluline energiaallikas ning biokeemiliselt mitmekesise koostisega. Piimas leiduvad valgud on asendamatute aminohapete allikad, sest neid ei suuda inimese organism ise toota. Lisaks on piim oluline vitamiinide ja mineraalainete allikas tänu millele moodustab see väga hea baasi, mida kiudainetega rikastades saame mitmekülgselt tervisliku ja kasuliku toidu,“ lausus Kaarel Adamberg.

Uuringu tulemustele toetudes töötas Tere piimatööstus nüüdseks välja kiudainetega rikastatud piimatooted, mis jõuavad lähiajal tarbijate toidulauale Hi!Fiber nime kandvas tooteseerias, aidates muuta tervislikud toitumisvalikud senisest lihtsamaks ja kättesaadavamaks.

Head Uudised GoodNews