1. Avaleht
  2. Toode
  3. TTÜ teadlaste loodud materjali vastu purunevad ka kuulid
TTÜ teadlaste loodud materjali vastu purunevad ka kuulid

TTÜ teadlaste loodud materjali vastu purunevad ka kuulid

ylikoolilinnak_1Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) teadlased arendavad kergsoomusplaate, mille vastu purunevad ka soomustläbistavad kuulid, kirjutab Eesti Päevaleht.

TTÜ teadlased on loonud täiesti uue materjali – kermise, mille põhikomponent on titaankarbiid, kirjutab leht. Lihtsustatult öeldes valmib selline materjal metalli ja keraamika segu pulbrist, mis pressitakse suure rõhu all kokku ja põletatakse siis ahjus 1500 kraadi juures.

Kuna relvi ja laskemoona pidevalt arendatakse, on selge, et sõdurite kaitsmiseks ei piisa soomukitele lihtsalt paksema teraskere ehitamisest. TTÜ materjalitehnika instituudi Juri Pirso sõnul asendavad terast järjest rohkem keraamikat ja metalli ühendavad materjalid.

Soomuskaitse kaalualandamise kõrval püüavad TTÜ teadlased oma materjali ka võimalikult odavaks teha. Kui saavutatakse loodetud kombinatsioon kaalust, hinnast ja kaitsetasemest, siis on TTÜ teadlaste töö polümeermaterjalide instituudi professori Jaan Kersti hinnangul maailma kõige kõremal tasemel ja sobiks ka ekspordiks.

Uut materjali pole veel lasketiirus kasutatud, kuid selleni jõutakse ilmselt juba sel kuul. Lisaks vajab uurimistveel see, kuidas mõjuvad uudsele materjalile ilmastikuolud, vibratsioon ja hõõrdumine.

Head Uudised GoodNews