1. Avaleht
  2. Majandus
  3. TULEVIKUMOOD I Tartu Loomemajanduskeskus ja Tartu Ärinõuandla korraldavad loomehäkatoni “Tulevikumood”
TULEVIKUMOOD I Tartu Loomemajanduskeskus ja Tartu Ärinõuandla korraldavad loomehäkatoni “Tulevikumood”

TULEVIKUMOOD I Tartu Loomemajanduskeskus ja Tartu Ärinõuandla korraldavad loomehäkatoni “Tulevikumood”

18. – 19. märtsini toimub Tartus SPARK Demo keskuses loomehäkaton “Tulevikumood”, kus häkatoni korraldajad Tartu Loomemajanduskeskus ja Tartu Ärinõuandla kutsuvad kaasa mõtlema moe- ja tekstiilivaldkonna tuleviku üle.

Häkatonil osalemiseks ei pea olema valmis ideed, piisab, kui on valdkondlik huvi, soov ja valmidus teha koostööd meeskonnas ning fantaseerida võimalike tulevikuvisioonide üle. Kahe päeva jooksul saab kuulata põnevate inspiratsiooniesinejate ja mentorite ettekandeid ning kogemuslugusid. Osalema on oodatud kõik, kel huvi moe, IT, mänguduse ja tehnoloogia vastu.

Tartu Loomemajanduskeskuse juht Külli Hansen selgitab: “Vajadus rohepöörde järele moe ja tekstiilivaldkonnas pole enam kellelegi uudis. Me teame, et taas- ja uuskasutus ning tekstiilijäätmete ringlusesse panek on olulised teemad, millega tegeletakse kogu maailmas. Samas on rohelise tuleviku kõrval võimalik veel palju muid stsenaariume. Üha rohkem räägitakse digitaliseerimisest, teenusprotsesside arendamisest või ka näiteks digitaalsest moest ehk siis rõivastest, mida on juba praegu võimalik osta erinevatest veebipoodidest päris kalli raha eest ja mida saab kanda ainult virtuaalselt – ehk siis näiteks Instagrami fotol või muusikavideotes. Kui me mõtleme veel sellele, et igasugused paralleelmaailmad nagu Meta, Second Life või erinevad avataridega seotud mängud on muutumas meie tulevikuks ning kõik need avatarid vajavad riideid, siis on moetööstuses ees terendamas täiesti uued väljakutsed. Neid oleks väga põnev avastada. Kolmas suund, millele me sel häkatonil samuti tähelepanu pöörame, on materjalitehnoloogia ja võimalused, mida need arengud võivad tuua. Teame, et on olemas väga spetsiifilisi materjale, mida kasutatakse meditsiinis, spordis või kasvõi kosmoses.”

Häkatonil räägivad moemaailma probleemidest ja võimalikest tulevikutrendidest teadusuurija ja disainer Anna Talvi, kes töötab välja mikrogravitatsiooni loovaid rõivaid kosmonautidele, materjalitehnoloogia tulevikuvõimalustest räägib Kaija Põhako-Esko Tartu Ülikooli Tehnoloogiainstituudist. Esko on ka ise taaskasutust propageeriva moe looja. Lisaks on oodata põnevaid üllatusesinejaid nii moe kui ka mängunduse vallast.

Häkatoni eesmärk on töötada välja erinevaid moemaailma tulevikku vaatavaid innovatiivseid  ideid ja tiimidel on selleks abis kogenud mentorid. Häkaton lõpeb ideede esitlustega ja auhindade jagamisega ning auhindu on palju ja erinevaid. Peaauhinna paneb välja ettevõte Civitta koos rahvusvaheliste ringmajanduse ekspertidega ning selleks on võimalus osaleda projekti “Fashion for Change” raames toimuval kõrgetasemelisel häkatonil „Fashion Sprint“, mis toob kokku Euroopa 35 innovaatilisemat jätkusuutliku- ja ringmoe disainerit, iduettevõtet ja VKE-d.

  • Tartu Loomemajanduskeskus annab ühele tiimile võimaluse oma idee esitlemiseks sTARTUp Day loomeettevõtete CREATIVEpitch lõppvõistlusel. Tartu Ärinõuandla poolt väljaantavaks auhinnaks on võimalus külastada sTARTUp Day üritusi. Lisaks panevad auhinnad välja ka Kõrgem Kunstikool Pallas, Tartumaa Omavalitsuste Liit ja teised ürituse partnerid.
Head Uudised GoodNews