1. Avaleht
  2. Toode
  3. Tunne oma toitu
Tunne oma toitu

Tunne oma toitu

Kaupluses toidu valikul on soovitav jälgida enne toote ostukorvi lisamist toidupakendite märgistust ning veenduda, et toote koostis on arusaadav ja vastav sinu ootustele ning vajadustele. Hea on ka teada, et toidukauba koostisosad kirjutatakse pakendile alanevas järjekorras.

“Ei ole lisatud säilitusaineid” märgis tähendab, et toode ei tohi sisaldada säilitusaineid ja Euroopa Liidus keelatud lisaaineid. “Kõlblik kuni” tähistatud toitu pole lubatud peale märgitud kuupäeva müüa, sest hiljem võivad hakata toidus arenema tervisele ohtlikud mikroorganismid ning “Parim enne” märgistusega toite tohib müüa ka peale märgitud säilimisaega, kui toit on veel kvaliteetne ja ostjat teavitatakse „parim enne“ kuupäeva möödumisest.

Toidupoes igapäevaseid sisseoste tehes tasuks tunda järgnevaid märgistusi:

 

TERVISEMÄRK/IDENTIFITSEERIMISMÄRGIS – kasutatakse piima-, muna- ja lihatoodete puhul. Ovaalse piirjoone sees on järgmised andmed: ülal: ettevõtte asukohariigi nimetus (nt EESTI või EE); ülal/keskel: tootja kood; all: tähtede kombinatsioon Euroopa Liidu tähistamiseks vastava riigi keeles (nt EÜ).

 

 

TUNNUSTATUD EESTI MAITSE – toote põhitooraine pärineb 100% Eestist. Märki võivad taotleda vaid Eestis registreeritud ettevõtted.

 

 

 

TUNNUSTATUD MAITSE – märk näitab kõrget kvaliteeti, selle tooraine võib pärineda nii Eestist kui mujalt, märki võivad taotleda kõik ELi fi rmad.

 

 

 

 

EESTI PARIM TOIDUAINE – iga-aastase Eesti toidukonkursi võitja. Toode on valmistatud Eestis tegutsevas ettevõttes.

 

 

 

 

EESTIS KASVATATUD – Eestis kasvatatud ning kõrge kvaliteediga aiasaadus, mis vastab Euroopa standardi kõrgema klassi nõuetele.

 

 

 

 

ÖKOMÄRK – mahepõllunduslik toode, mille kasvatamisel ei kasutatud kunstlikke mineraalväetisi, taimekaitsevahendeid, säilitusaineid ega toiduvärve.

 

 

 

 

KAITSTUD PÄRITOLUNIMETUS – tooraine pärineb kindlast geograafi lisest piirkonnast ning tootmine, töötlemine ja müügiks ettevalmistamine toimuvad traditsiooniliselt sealsamas piirkonnas.

 

 

 

KAITSTUD GEOGRAAFILINE TÄHIS – vähemalt üks tootega seotud etapp (tootmine, töötlemine või müügiks ettevalmistamine) on toimunud määratletud geograafi lises piirkonnas.

 

 

 

GARANTEERITUD TRADITSIOONILINE ERI-TUNNUS – toode on kas traditsioonilisest toorainest, traditsioonilise koostisega või töödeldud/toodetud traditsioonilisel viisil. Nimi peab väljendama eripära ning ei tohi olla seotud mingi geograafi lise piirkonnaga.

 

 

 

EUROOPA LIIDU MAHEPÕLLUMAJANDUSELE VIITAV MÄRK – toode on saadud Euroopa Liidu mahepõllunduse nõudeid järgides. Toote saamisel ei ole kasutatud kunstlikke mineraalväetisi, taimekaitsevahendeid, säilitusaineid ega toiduvärve.

 

 

 

KANAMUNADE MÄRGISTAMINE (A-klass) – Kanamunal olev kaheksakohaline kood annab infot munakanade pidamisviisi, päritoluriigi ja tootja kohta.

 

 

 

LIPUMÄRK – Eesti lipumärgiga on tähistatud Eestis valmistatud toiduained.

 

 

 

 

GDA – GDA toob välja tervise seisukohalt olulisimate toitainete (nt energia, suhkrud, rasvad, küllastunud rasvhapped jne) soovituslikud päevased tarbimiskogused ning näitab, kui palju antud toote tarbimine soovituslikust kogusest annab.

 

 

 

Head Uudised GoodNews