1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Turvaline ööelu peab olema kättesaadav kõigile
Turvaline ööelu peab olema kättesaadav kõigile

Turvaline ööelu peab olema kättesaadav kõigile

Tervise Arengu Instituut (TAI) ja Feministeerium korraldavad 20. mail algusega kell 13 Põhjala tehase aiabaaris Botik ööelu teemalise tasuta konverentsi, kuhu on oodatud kuulama ja kaasa mõtlema nii klubitöötajaid, ööelu veterane, DJ-sid ning kõiki teisi huvilisi, kelle tegusam elu õhtupimeduses alles hoo sisse saab.

„Ööelu on nähtus, mis tekitab inimestes vastuolulisi seoseid. Ühelt poolt on ööelu keskmes inimeste naudingud – muusika, kunst, tants, argimurede minetamine ja eneseavastamine. Teisalt seostatakse ööelu ka uimastite, sh alkoholi kuritarvitamisega, öiste väljakutsete, kakluste ja seksuaalvägivallaga,“ leiab korraldaja Elise Rohtmets Feministeeriumist.

Konverentsil küsivad esinejad, milliste võtetega saab kogukond muuta ööelu samaaegselt nii turvalisemaks kui ka vabamaks. „Tutvustame ööelu töötajaid jõustavaid meetodeid teistest riikidest ning arutame nõusolekupõhise käsitluse kasulikkust uimastikahjude vähendamisele ning seksuaalvägivalla ennetamisele,“ lisab korraldaja Mikk Oja TAIst.

Konverentsi peaesineja on Taani seksuaalantropoloog Kristian Møller, kes on uurinud nii ööelu turvalisuse strateegiaid, LGBT+ kohtingukultuuri ning inimeste sihipärast uimastite kasutamist seksuaalse naudingu tõstmiseks (chemsex). Tema ingliskeelne ettekanne „Liikumine naudingute võrdsuse suunas: Vähemustele orienteeritud ööelu õppetunnid“ tutvustab Møller uusi arenguid „vähemuskeskses ööelus” ja seda, kuidas organisatsiooniliselt töötada, et luua naudingute võrdsust.

OÜ Reagentuuris töötav uimastikahjude vähendaja Annika Laas arutleb ööelus normiks saanud tegevuste üle, millest kõva häälega ei räägita ning küsib, kes ja kas nendega tegelikult nõustunud on.

Seksuoloog, seksuaalhariduse ekspert, seks-coach ja antropoloog Kristina Birk-Vellemaa, kelle podcast Sekspositiiv kord kuus mitmekesiselt seksi ja seksuaalsust harutab, arutleb enda ettekandes vaba ja entusiastliku nõusoleku avaliku diskursuse üle.

Feministeeriumi huvikaitseekspert ja Tervise Arengu Instituut turvalisema ööelu projektis eetika ja nõusoleku teemal koolitaja Elise Rohtmets tutvustab nõusolekuseadust käsitlevas ettekandes, milliseid samme on astunud Euroopa ja astumas Eesti, et seksuaalvägivalla ohvreid tõhusamalt kaitsta, ning kuidas seostuvad muudatused seadustes muutustega ööelu seksuaalkultuuris laiemalt.

Ettekannetele järgneb paneeldiskussioon teemal „Nõusoleku piirid“, kus arutletakse, kuidas uimastid, aga ka väsimus ja hirm mõjutavad meie võimet anda nõusolekut, olgu siis seksiks või rohkemaks uimastite tarvitamiseks. Kuidas soodustada vastutustundlikku ööelu ja millised märgid viitavad sellele, et inimene võib olla hädas?

„On väga oluline, et me teadvustaksime endile ööelus peituvaid ohte, oskaksime neis ise paremini käituda ning neid olukordi, mis vajavad teadlikku sekkumist, ära tunda. Suvine pidudehooaeg on peagi algamas ning on väga oluline, et selles osalejad ning nende lähedased tunneksid end turvalisemalt ja võimalikest ohtudest informeerituna,“ selgitas esmakordselt toimuva konverentsi vajadust Mikk Oja.

  • Konverents on osalejatele tasuta, kuid vajalik on eelregistreerimine TAI kodulehel.
Head Uudised GoodNews