1. Avaleht
  2. Äri
  3. Uus trend: ettevõtted otsivad võimalust bürooruumide ristkasutuseks
Uus trend: ettevõtted otsivad võimalust bürooruumide ristkasutuseks

Uus trend: ettevõtted otsivad võimalust bürooruumide ristkasutuseks

Mikromeeskondadele sobilikud co-working-ruumid ei ole ammu uudis, kuid koroonakriisi tuules on levimas uus trend, kus suuremad meeskonnad otsivad kontoripinnale efektiivset ristkasutust.

“Kontorites füüsiliselt kohalkäimine on paljudes ettevõtetes oluliselt muutunud, ruumid seisavad päevi tühjad ja nii on hakatud aktiivselt otsima võimalusi muutustega kohaneda,” ütles kinnisvaraarendaja Hepsori juht Henri Laks, kelle sõnul kaalutakse uue büroo valimisel mitmeid erinevaid jagamismajanduslikke variante. “Sünergia tekkimiseks on võtmeküsimus leida üksteist täiendavate vajadustega ettevõtted ja sobiv ruumiplaan.”

“Praeguseks on läbi modelleeritud mitmeid erinevaid lahendusi, sest ka ristkasutuse soovid ja vajadused on erinevad,” märkis Laks. Ta tõi näiteks, et kuna kontorites kohapeal töötavate inimeste arv on vähenenud, siis võib ühel ettevõttel olla korrusest mingi osa kindlaid töökohti ja teisel samal korrusel teine osa kindlaid töökohti, kuid lisaks jagatakse kolmandat gruppi nii-öelda lühiajalise töö kohti, aga ka kööki, nõupidamisteruume ja muid üldkasutatavaid alasid.

Samuti on võimalik kahel või enamal ettevõttel kogu ühine kontoripind ära jagada päevade kaupa. “Selline lahendus sobib neile, kes saavad korraldada oma tegevuse nii, et on eraldi kontoripäevad ja välitööpäevad või kui suur osa tööst on kodukontoritesse viidud, ent teatud osal nädalast on vajalik siiski füüsiliselt kokku saada,” lisas Laks, kelle sõnul on sõltub täpne ristkasutuse lahendus ikkagi ettevõtete soovidest.

Ristkasutuse puhul on Laksi sõnul tulemuseks selgelt optimeeritud ruumide kasutus ja väiksemad kulud nii sisustamisele kui igapäevases tegevuseks. “Saab ju omavahel jagada väga paljusid erinevaid kulusid alates internetiühendusest kuni koristuskulude, ruutmeetripõhiste kommunaalkulude kui isegi vastuvõtutöötajani,” selgitas ta.

Head Uudised GoodNews