1. Avaleht
  2. Majandus
  3. Välisinvesteeringud lõid Eestis mullu rohkem kui 800 kõrgepalgalist töökohta
Välisinvesteeringud lõid Eestis mullu rohkem kui 800 kõrgepalgalist töökohta

Välisinvesteeringud lõid Eestis mullu rohkem kui 800 kõrgepalgalist töökohta

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) aitas eelmisel aastal Eestisse tuua 160 miljoni euro väärtuses välisinvesteeringuid, mis lõid üle Eesti rohkem kui 800 kõrgepalgalist töökohta.

EAS-i juhatuse liige Sigrid Harjo ennustab lähiaastatel välisinvesteeringute mahu kasvu, sest paljud investorid lükkasid kriisi ajal otsuseid edasi. „Ülemöödunud aastal ehk enne koroonaviiruse puhkemist oli EAS-i abil riiki toodud välisinvesteeringute maht ja loodud töökohtade arv ligi kolmandiku võrra suurem. Eelmine aasta oli arusaadavalt rahulikum ja siit edasi hakkab investorite aktiivsus loodetavasti jälle tõusma. Välisinvestorid ei langeta reeglina investeerimisotsuseid kohapeal käimata, mistõttu ootame piiride avanedes kasvavat huvi Eesti vastu,“ ütles Harjo.

Tema sõnul on koroonaviirusest tulenevalt kasvav nearshoring ehk lähemalt hankimise trend. „Otsime uusi huvilisi selle potentsiaali järgi. Üheks näiteks trendist on selle aasta esimene välisinvesteeringute keskuse abil maandatud investeering, Soome ringmajandusettevõte Swappie, mis plaanib sel aastal Eestisse luua 200 uut töökohta,“ lisas EASi juhatuse liige.

Sarnaselt varasematele aastatele investeerisid välisinvestorid enim IT-sektorisse – koguni kaks kolmandikku välisinvesteeringute keskuse vahendatud investeeringute kogumahust. „Eesti kui eduka digiriigi kuvand on välismaal levinud. Välisinvestorid hindavad Eesti infotehnoloogilist kompetentsi kõrgelt. Heaks näiteks on Volkswagen, kes otsustas eelmisel aastal autotarkvara arendamisega tegeleva tütarettevõtte luua just Eestisse. Märgiline oli ka Baltimaade suurima, MCF-i andmekeskuse rajamine Sauele, kuna sellises mahus digitaristuprojekte pole Eestis varem tehtud,“ ütles EAS-i välisinvesteeringute keskuse direktor Kaspar Kork.

Ligi veerand EAS-i vahendatud välisinvesteeringute mahust tuli tööstussektorisse. „Tööstusinvesteeringute puhul on sageli takistuseks siinsed suured tööjõu- ja elektrienergia kulud, millega me ei ole paljude riikidega võrreldes konkurentsivõimelised. Seetõttu keskendume tööstuses investeeringutele, mis toetavad automatiseerimist ning püüame tootmise kõrvale juurde tuua ka toodete arenduskeskusi,“ märkis Kork.

Suurim tööstussektori investeering möödunud aastast oli Hollandi ettevõtte Van Oord investeering Saare Wind Energy meretuulepargi rajamisse. „Projekti eesmärk on rajada Saaremaale 100 tuulikuga tuulepark. Sellel on suur potentsiaal aidata kaasa rohepöörde läbiviimisele Eesti energiatootmises,“ kommenteeris Kork.

EAS-i välisinvesteeringute keskus on panustanud juba pikemat aega riskikapitali meelitamisel Eestisse ja teinud seda väga edukalt. „Oleme aktiivselt tegelenud meie edulugude, idufirmade keskkonna ning Eesti eeliste tutvustamisega nii erakapitalinvestoritele kui ka ettevõtete riskifondidele. Mõned suuremad nimed, kus näeme oma olulist rolli investeeringu tegemisel, on Nordic Ninja VC ja Itochu investeeringud Eesti iduettevõtetesse,“ sõnas Kork.

EAS-i välisinvesteeringute keskuse käesoleva aasta tegevuste fookuses on lisaks kõrge lisandväärtuse ja kapitalimahukate investeeringute Eestisse ärgitamise olemasolevate välisettevõtete hoidmine ja töökohtade säilitamine, kuid varasemast suurem tähelepanu on ka riskikapitali kaasamisel ja osaluste edasimüügitehingutel, kus välisinvestor aitab investeeritavas ettevõttes oma globaalse võrgustiku, kogemuse ja tehnilise võimekusega äri uuele tasemele viia.

ÜRO Kaubandus- ja Arengukonverents (UNCTAD) tunnustas möödunud aastal EAS-i välisinvesteeringute keskust maailma parima välisinvesteeringute agentuuri tiitliga. Algatus Emerging Europe valis EAS-i välisinvesteeringute keskuse regiooni parimaks välisinvesteeringute agentuuriks. EAS-i välisinvesteeringute keskus paistis teiste agentuuride seast silma eelkõige innovaatilisusega kriisi ajal.

Suurimad välisinvesteeringud 2020. aastal

1. MCF Group Estonia – IT-andmekeskuse asutamine (1.-3. etapi ehitus)

Investeeringu päritolu: Soome-Rootsi

Investeeringu maht: 81 miljonit eurot

Loodud töökohti: 30

Valdkond: IT

Piirkond: Saue

2. Van Oord – investeering offshore-tuulepargi rajamisse

Investeeringu pärituolu: Holland

Investeeringu maht: 7,5 miljonit eurot

Loodud töökohti: 2

Valdkond: energiatööstus

Piirkond: Saaremaa

3. Ensto Ensek – uue tootmisliini avamine

Investeeringu pärituolu: Soome

Investeeringu maht: 3,4 miljonit eurot

Loodud töökohti: 60

Valdkond: elektroonikatööstus

Piirkond: Keila

4. JB Foods – kakao jms kaubandusettevõte-distributsioonikeskus

Investeeringu pärituolu: Singapur

Investeeringu maht: 3,1 miljonit eurot

Loodud töökohti: 50

Valdkond: logistika

Piirkond: Maardu

5. AFS IT Services Estonia (Arvato) – innovatsiooni- ja IT-keskuse laienemine

Investeeringu pärituolu: Saksamaa

Investeeringu maht: 3 miljonit eurot

Loodud töökohti: 31

Valdkond: IT

Piirkond: Tallinn

6. Birkle IT – IT-keskuse laienemine

Investeeringu pärituolu: Saksamaa

Investeeringu maht: 3 miljonit eurot

Loodud töökohti: 30

Valdkond: IT

Piirkond: Tallinn

7. 3D Designs and Solutions Ltd – 3D-printimise suureformaadilise printimise tootmisüksuse rajamine

Investeeringu pärituolu: Suurbritannia

Investeeringu maht: 2,95 miljonit

Loodud töökohti: 26

Valdkond: tööstus

Piirkond: Tallinn

8. Volkswagen – arenduskeskuse rajamine

Investeeringu pärituolu: Saksamaa

Investeeringu maht: 2,8 miljonit eurot

Loodud töökohti: 8

Valdkond: IT

Piirkond: Tallinn

9. Siemens – inseneeriakeskus

Investeeringu pärituolu: Saksamaa

Investeeringu maht: 2,4 miljonit eurot

Loodud töökohti: 20

Valdkond: tööstus

Head Uudised GoodNews